Artikel : 

Bagaimanakah buah pinggang berfungsi ?

oleh Hakeema Rozainah

Buah pinggang berfungsi mengepam keluar longgokan toksin beracun dan cecair berlebihan daripada sistem enjin jasad. Ia juga turut menyingkirkan asid yang dihasilkan oleh sel-sel sistem enjin jasad dan bertanggungjawab mengekalkan keseimbangan air, garam dan mineral seperti natrium, kalsium, fosforus dan kalsium dalam darah. Tanpa keseimbangan ini, sel saraf, otot dan tisu lain dalam sistem enjin jasad tidak dapat berfungsi secara fitrah. Selain itu, buah pinggang juga menghasilkan hormon yang membantu:

  • Mengawal tekanan darah.
  • Menghasilkan sel darah merah.
  • Memastikan tulang sihat dan kuat.

Kedua-dua belah buah pinggang terdiri daripada hampir satu juta unit penapis yang dipanggil nefron. Setiap nefron mengandungi penapis yang dipanggil glomerular dan tubul. Nefron berfungsi melalui dua proses iaitu: glomerular yang menapis darah, dan tubul yang mengembalikan bahan yang diperlukan ke dalam darah dan mengepam keluar longgokan toksin beracun daripada sistem enjin jasad.

Bagaimanakah darah mengalir melalui buah pinggang?

Darah mengalir ke buah pinggang melalui saluran arteri renal dan menuju ke nefron. Di nefron, darah ditapis oleh salur darah halus glomerular dan memasuki buah pinggang. Dalam sehari, buah pinggang telah menapis kira-kira 150 liter darah. Kebanyakan air dan bahan lain yang ditapis melalui glomerular dikembalikan ke dalam saluran darah melalui tubul dan hanya 1 hingga 2 liter sahaja yang menjadi air kencing. Allah Yang Maha Mengawasi (Al-Raqib) sentiasa mengawasi hambaNya dari segala perbuatan zahir mahupun apa yang berlaku di dalam jasad. Di bawah pengawasanNya, buah pinggang teknologi ciptaan Allah SWT yang terunggul ini mampu memisahkan yang kotor daripada yang bersih tanpa ada terlepas setitis darah sekali pun. Begitu hebatnya teknologi buah pinggang ciptaan Allah SWT ini.

Perubatan secara rawatan alternatif mempunyai potensi tinggi dalam merawat pelbagai jenis masalah penyakit. Di Ibnu Sina Wellness, rawatan yang dijalankan adalah berdasarkan Kanun Perubatan Ibnu Sina yang telah terbukti secara saintifik dapat menghapuskan punca penyakit kronik hingga ke akar umbi dan mengepam keluar longgokan toksin beracun daripada sistem enjin jasad. Rawatan Overhaul Body yang dilakukan oleh Ibnu Sina Wellness membantu menghidupkan kembali fungsi sistem enjin jasad mengikut Teknologi Fitrah(programming).

Untuk info lanjut call 03-33115661 atau klik link http://wasap.my/60174265661/ketahui_lebih_lanjut

Scroll to Top

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Perut & Sistem Gastrousus

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Rahim

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Paru-Paru

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Kencing Manis

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Buah Pinggang

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Hati

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Jantung