Artikel : 

Bagaimanakah rahim berfungsi ?

oleh Hakeema Rozainah

Rahim adalah organ berotot tebal yang terletak antara pundi kencing dan rektum pada bahagian pelvis wanita. Rahim bersambung dengan faraj oleh pangkal rahim atau serviks yang membentuk saluran kelahiran. Rahim memainkan peranan dalam proses kehamilan dan menstruasi. Berdekatan rahim terdapatnya ovari yang menghasilkan telur (ovum) dan bergerak melalui tiub fallopio. Proses pengeluaran ovum daripada ovari dinamakan ovulasi. Setelah proses ovulasi berlaku, telur bersedia untuk disenyawakan dan menempel pada dinding rahim. 

Fungsi rahim adalah untuk menyuburkan ovum yang telah disenyawakan yang kemudiannya berkembang kepada fetus dan menjadi janin sebelum dilahirkan. Jika ovum tidak disenyawakan, selaput dinding rahim (endometrium) akan terlerai. Selaput dinding rahim (endometrium) yang telah terlerai, telur dan lebihan tisu yang dikeluarkan semasa pendarahan haid dinamakan proses menstruasi. Secara fitrahnya, pada ketika ini, longgokan toksin beracun juga akan dikeluarkan daripada rahim. Namun, sekiranya longgokan toksin beracun ini tidak berjaya dikeluarkan dan darah kotor tidak dapat dipam keluar sepenuhnya, ia boleh mengakibatkan persekitaran bertoksik kepada sel-sel pada bahagian rahim yang mendorong kepada pertumbuhan sel kanser. 

Allah Yang Maha Besar (Al-Kabir) telah menciptakan rahim istimewa hanya pada wanita sahaja sebagai tempat lahirnya zuriat. Sebagai seorang manusia kita hendaklah bertanggungjawab menjaga amanah organ kehormatan ini dengan mematuhi segala perintah Allah SWT.

Perubatan secara rawatan alternatif mempunyai potensi tinggi dalam merawat pelbagai jenis masalah penyakit. Di Ibnu Sina Wellness, rawatan yang dijalankan adalah berdasarkan Kanun Perubatan Ibnu Sina yang telah terbukti secara saintifik dapat menyelesaikan masalah penyakit kronik. Rawatan Overhaul Body™ yang dilakukan oleh Ibnu Sina Wellness dapat menghapuskan punca penyakit hingga ke akar umbi sel dan mengembalikan keseimbangan jasad agar dapat merawat penyakit mengikut Teknologi Fitrah.

Kongsi

Share on facebook
Share on twitter

Rujukan

error: Content is protected !!
Scroll to Top