Artikel : 

Adakah luka kencing manis berbahaya?

oleh Hakeema Rozainah

Biasanya, pesakit kencing manis akan menghadapi masalah kerosakan saraf (diabetic neurophaty) yang mengakibatkan kakinya tidak akan berasa pedih atau sakit. Apabila seseorang hilang rasa pada kakinya, dia mungkin tidak akan berasa lepuh pada kakinya sehingga mencetus kepada luka. Luka tersebut menjadi semakin teruk dan dijangkiti kuman sehingga boleh menyebabkan gangren dan pemotongan kaki (amputasi).

Luka seperti cakaran dan lepuh (blister) juga boleh berlaku dan biasanya ditemui di kawasan tapak kaki. Bagi penghidap kencing manis, lama kelamaan luka menjadi semakin teruk disebabkan oleh komplikasi neuropati atau kerosakan urat saraf periferi. Ini adalah kerana mereka telah kehilangan deria sentuh pada permukaan tapak kaki atau di hujung jari membuatkan luka pada kawasan tersebut menjadi semakin teruk.

Kencing manis juga boleh mengurangkan aliran darah yang mengalir ke kaki. Aliran darah yang tidak cukup ke kaki dan tapak kaki mengakibatkan luka atau jangkitan kuman tidak pulih.

Setiap sel pada jasad itu melaksanakan perintah (programming) mengikut Teknologi Fitrah aturan Allah SWT. Namun akibat tabiat manusia yang tidak mengamalkan gaya hidup fitrah telah menyebabkan longgokan toksin yang menghalang sel daripada menjalankan fungsinya lalu mencetuskan penyakit.

Perubatan secara rawatan alternatif mempunyai potensi tinggi dalam merawat pelbagai jenis masalah penyakit. Di Ibnu Sina Wellness, rawatan yang dijalankan adalah berdasarkan Kanun Perubatan Ibnu Sina yang telah terbukti secara saintifik dapat menghapuskan punca penyakit kronik hingga ke akar umbi dan mengepam keluar longgokan toksin beracun daripada sistem enjin jasad. Rawatan Overhaul Body yang dilakukan oleh Ibnu Sina Wellness membantu menghidupkan kembali fungsi sistem enjin jasad mengikut Teknologi Fitrah(programming).

Untuk info lanjut call 03-33115661 atau klik link http://wasap.my/60174265661/ketahui_lebih_lanjut

Kongsi

Rujukan

Scroll to Top

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Perut & Sistem Gastrousus

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Rahim

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Paru-Paru

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Kencing Manis

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Buah Pinggang

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Hati

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Jantung