Artikel : 

Adakah penyakit asma boleh berjangkit?

oleh Hakeema Rozainah

Penyakit asma bukanlah penyakit yang boleh merebak antara satu sama lain seperti wabak penyakit virus Covid-19. Penyakit asma adalah keradangan pada salur pernafasan terhasil daripada reaksi alahan seseorang terhadap udara yang disedut lalu menyebabkan bengkak atau keradangan pada dinding saluran pernafasan dan mengeluarkan lendir secara berlebihan. 

Allah Yang Maha Membuka (Al-Fattah) telah memerintahkan saluran pernafasan ini terbuka untuk laluan udara yang bersih untuk disalurkan masuk ke dalam jasad. Setiap sel saluran pernafasan ini sentiasa melaksanakan perintah (programming) yang disetkan oleh Teknologi Fitrah. Namun akibat tangan manusia itu sendiri yang telah mengotorkan udara ini telah menyebabkan saluran pernafasan ini terhalang daripada berfungsi secara fitrah.   

Kadang-kala penyakit asma kelihatan seperti penyakit yang berjangkit kerana kita berkongsi menghirup udara persekitaran yang kotor. Maka sebaiknya elakkan diri dari asap rokok, habuk, bulu haiwan dan segala yang boleh mencetus serangan asma. Ini kerana longgokan toksin beracun yang terhasil daripada udara persekitaran yang kotor menjejas sistem enjin jasad untuk berfungsi secara fitrah.

Perubatan secara rawatan alternatif mempunyai potensi tinggi dalam merawat pelbagai jenis masalah penyakit. Di Ibnu Sina Wellness, rawatan yang dijalankan adalah berdasarkan Kanun Perubatan Ibnu Sina yang telah terbukti secara saintifik dapat menghapuskan punca penyakit kronik hingga ke akar umbi dan mengepam keluar longgokan toksin beracun daripada sistem enjin jasad. Rawatan Overhaul Body yang dilakukan oleh Ibnu Sina Wellness membantu menghidupkan kembali fungsi sistem enjin jasad mengikut Teknologi Fitrah(programming).

Untuk info lanjut call 03-33115661 atau klik link http://wasap.my/60174265661/ketahui_lebih_lanjut

Kongsi

Rujukan

  • Poole JA. Asthma is a major noncommunicable disease affecting over 230 million people worldwide and represents the most common chronic disease among children. International immunopharmacology. 2014 Oct 8;23(1):315-.
  • Adakah Asma Boleh Berjangkit? Diperoleh pada 6 Februari 2021 daripada: http://pendidikanpesakit.myhealth.gov.my/adakah-asma-boleh-berjangkit/
Scroll to Top

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Perut & Sistem Gastrousus

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Rahim

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Paru-Paru

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Kencing Manis

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Buah Pinggang

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Hati

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Jantung