Artikel : 

Adakah penyakit asma boleh membawa maut?

oleh Hakeema Rozainah

Ramai yang menganggap asma sebagai penyakit alahan biasa dan akan hilang dengan sendirinya tanpa rawatan. Apabila serangan asma berlaku, keradangan pada salur pernafasan menyebabkan lumen atau rongga menjadi sempit akibat daripada dinding saluran pernafasan yang menebal menyukarkan proses pernafasan. Serangan asma boleh menjadi serius sekiranya tidak dirawat dan mengakibatkan kematian.

Jumlah penghidap asma meningkat dari tahun demi tahun dan dianggarkan pesakit asma berkemungkinan meningkat sehingga 400 juta pesakit pada tahun 2020 di dunia. Sementara itu, dianggarkan kira-kira 1.6 juta hingga 2 juta penduduk di Malaysia sedang menghidapi penyakit asma dan jumlah ini dilihat semakin meningkat tahun demi tahun. 

Seseorang itu berisiko menghidapi asma jika mempunyai ibu bapa atau salah seorang daripada mereka penghidap asma, mempunyai sejarah jangkitan dada yang teruk semasa kecil, ahli keluarga mempunyai reaksi alahan atopi kerana reaksi imunisasi terlalu sensitif dan terdedah kepada perengsa secara berterusan. Oleh itu, saluran pernafasan perlu dipastikan sentiasa bebas daripada sebarang perengsa atau pencetus asma untuk mengelakan sebarang risiko masalah pernafasan. 

Setiap sel pada jasad itu melaksanakan perintah (programming) mengikut Teknologi Fitrah aturan Allah SWT. Namun akibat tabiat manusia yang tidak mengamalkan gaya hidup fitrah telah menyebabkan longgokan toksin yang menghalang sel daripada menjalankan fungsinya lalu mencetuskan penyakit.

Perubatan secara rawatan alternatif mempunyai potensi tinggi dalam merawat pelbagai jenis masalah penyakit. Di Ibnu Sina Wellness, rawatan yang dijalankan adalah berdasarkan Kanun Perubatan Ibnu Sina yang telah terbukti secara saintifik dapat menghapuskan punca penyakit kronik hingga ke akar umbi dan mengepam keluar longgokan toksin beracun daripada sistem enjin jasad. Rawatan Overhaul Body yang dilakukan oleh Ibnu Sina Wellness membantu menghidupkan kembali fungsi sistem enjin jasad mengikut Teknologi Fitrah(programming).

Untuk info lanjut call 03-33115661 atau klik link http://wasap.my/60174265661/ketahui_lebih_lanjut

Kongsi

Rujukan

Scroll to Top

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Perut & Sistem Gastrousus

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Rahim

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Paru-Paru

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Kencing Manis

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Buah Pinggang

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Hati

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Jantung