Artikel : 

Apakah itu pneumonia ?

oleh Hakeema Rozainah

Penyakit pneumonia menyebabkan kantung udara pada paru-paru dipenuhi dengan cecair atau nanah yang menyebabkan batuk berkahak, demam, menggigil dan susah bernafas. Berbagai organisma termasuklah bakteria, virus dan kulat boleh menyebabkan jangkitan kuman paru-paru. Kebiasaan kuman penyebab utama pneumonia adalah Streptococcus pneumonia.

Antara faktor risiko seseorang itu mudah mendapat penyakit pneumonia ialah seseorang yang terdedah kepada bahan kimia, bahan toksik dan pencemaran. Bayi berumur bawah 2 tahun dan ke bawah serta warga emas berusia 65 tahun dan ke atas, mempunyai sejarah merokok, peminum alkohol yang tegar, seseorang yang mempunyai penyakit paru-paru dan mempunyai sistem imun jasad yang lemah. 

Selain daripada ujian makmal, penyakit pneumonia boleh dikesan dengan kehadiran simptom seperti:

  • Demam.
  • Batuk.
  • Sesak nafas.
  • Sakit dada.
  • Menggigil.

Allah Yang Maha Pemberi Petunjuk (Al-Hadi) sentiasa memberi petunjuk kepada hambaNya dalam apa jua bentuk. Dengan adanya simptom-simptom ini, manusia akan lebih berhati-hati dan mengawal diri. Setiap sel pada jasad itu melaksanakan perintah (programming) mengikut Teknologi Fitrah aturan Allah SWT. Namun akibat tabiat manusia yang tidak mengamalkan gaya hidup fitrah telah menyebabkan longgokan toksin yang menghalang sel daripada menjalankan fungsinya lalu mencetuskan penyakit.

Perubatan secara rawatan alternatif mempunyai potensi tinggi dalam merawat pelbagai jenis masalah penyakit. Di Ibnu Sina Wellness, rawatan yang dijalankan adalah berdasarkan Kanun Perubatan Ibnu Sina yang telah terbukti secara saintifik dapat menghapuskan punca penyakit kronik hingga ke akar umbi dan mengepam keluar longgokan toksin beracun daripada sistem enjin jasad. Rawatan Overhaul Body yang dilakukan oleh Ibnu Sina Wellness membantu menghidupkan kembali fungsi sistem enjin jasad mengikut Teknologi Fitrah(programming).

Untuk info lanjut call 03-33115661 atau klik link http://wasap.my/60174265661/ketahui_lebih_lanjut

Scroll to Top

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Perut & Sistem Gastrousus

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Rahim

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Paru-Paru

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Kencing Manis

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Buah Pinggang

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Hati

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Jantung