Artikel : 

Apakah kaitan antara obesiti dan kanser ?

oleh Hakeema Rozainah

Berat badan berlebihan atau obesiti bermakna jasad mempunyai lemak berlebihan jika dibandingkan dengan tisu lain seperti otot dan tulang. Lemak yang berlebihan meningkatkan risiko kanser. Kanser kolon merupakan kanser yang sering dikaitkan dengan obesiti bagi kalangan lelaki dan wanita. Bagi lelaki, obesiti mudah menyebabkan kanser rektum dan prostat manakala bagi wanita kanser hempedu dan kanser rahim. Tisu lemak adalah penting untuk penghasilan estrogen, tetapi estrogen yang berlebihan meningkatkan risiko menghidapi kanser payudara dikalangan wanita terutamanya bagi wanita menopaus.

Allah Yang Maha Kesempurnaan (Al-Jalil) telah menciptakan organ perut dan sistem gastrousus sempurna untuk memproses dan mencerna segala makanan yang ditelan. Arahan Allah SWT kepada setiap sel termasuklah rantaian DNA yang halus agar melaksanakan perintah (programming) mengikut Teknologi Fitrah yang telah ditetapkan oleh Allah SWT. Namun kerana adanya longgokan toksin beracun ini dalam jasad, mutasi berlaku lalu mengakibatkan kanser. Kita dianjurkan untuk berhenti makan sebelum kenyang, makan lebih banyak makanan berserat seperti sayur-sayuran dan buah-buahan untuk mengelakkan sembelit serta mengamalkan diet pemakanan yang seimbang agar dapat mengekalkan berat yang ideal. Namun begitu, kecuaian manusia telah menyebabkan terjadinya longgokkan lemak dan kolesterol lalu menyebabkan saluran darah tersumbat serta mendatangkan penyakit terutamanya kanser.

Perubatan secara rawatan alternatif mempunyai potensi tinggi dalam merawat pelbagai jenis masalah penyakit. Di Ibnu Sina Wellness, rawatan yang dijalankan adalah berdasarkan Kanun Perubatan Ibnu Sina yang telah terbukti secara saintifik dapat menghapuskan punca penyakit kronik hingga ke akar umbi dan mengepam keluar longgokan toksin beracun daripada sistem enjin jasad. Rawatan Overhaul Body yang dilakukan oleh Ibnu Sina Wellness membantu menghidupkan kembali fungsi sistem enjin jasad mengikut Teknologi Fitrah.

Untuk info lanjut call 03-33115661 atau klik link http://wasap.my/60174265661/ketahui_lebih_lanjut

Kongsi

Rujukan

 

Scroll to Top

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Perut & Sistem Gastrousus

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Rahim

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Paru-Paru

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Kencing Manis

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Buah Pinggang

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Hati

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Jantung