Artikel : 

Apakah kesan depresi/anxiety terhadap ibu mengandung?

oleh Hakeema Rozainah

Depresi/anxiety ketika mengandung memberi kesan buruk bukan sahaja kepada ibu mengandung malah melibatkan anak yang dikandung. Ibu yang mengandung lebih mudah terkesan akibat depresi/anxiety dari fasa ketika mengandung sehinggalah selepas melahirkan anak berbanding dengan orang biasa.

Komplikasi akibat depresi/anxiety yang tidak dirawat terhadap ibu mengandung adalah:

  • Kelahiran bayi pra-matang
  • Bayi dilahirkan kurang berat

Bayi yang dilahirkan sebegini biasanya mengalami perubahan pada perkembangan otak. Perkembangan otak bayi akan terjejas dan saiz jasad bayi juga akan lebih kecil jika dibandingkan dengan bayi normal kesan daripada depresi/anxiety yang dialami ibu tersebut.

Depresi juga memberi kesan terhadap ibu selepas melahirkan anak seperti:

  • Meroyan/depresi selepas bersalin (postpartum depression)

Meroyan berkait rapat dengan perubahan kimia, sosial dan psikologi ibu setelah bayi dilahirkan. Kadar estrogen dan progesteron meningkat 10 kali ganda ketika mengandung dan menurun secara mendadak setelah melahirkan anak. Perubahan tindak balas kimia dalam jasad meningkatkan risiko depresi.

Allah Yang Maha Mengawasi (Al-Raqib) sentiasa mengawasi hamba-Nya. Ketika hamba-Nya diuji, Allah sentiasa mengawasi kerana sayang akan hamba-Nya. Jauhi diri daripada perkara yang berlawanan dengan fitrah kerana apabila mengandung, emosi dan jiwanya lebih mudah terusik dan mudah terpengaruh. Depresi/anxiety bukan sahaja buruk pada ibu yang mengandung tetapi juga anak yang terdapat di dalam kandungan. Amalkan Pernafasan Fitrah dan tenangkan diri selalu agar segala pemikiran negatif dapat dijauhi dan dielakkan.

Perubatan secara rawatan alternatif mempunyai potensi tinggi dalam merawat pelbagai jenis masalah penyakit. Di Ibnu Sina Wellness, rawatan yang dijalankan adalah berdasarkan Kanun Perubatan Ibnu Sina yang telah terbukti secara saintifik dapat menghapuskan punca penyakit kronik hingga ke akar umbi dan mengepam keluar longgokan toksin beracun daripada sistem enjin jasad. Rawatan Overhaul Body yang dilakukan oleh Ibnu Sina Wellness membantu menghidupkan kembali fungsi sistem enjin jasad mengikut Teknologi Fitrah (programming).

Untuk info lanjut call 03-33115661 atau klik link http://wasap.my/60174265661/ketahui_lebih_lanjut

Kongsi

Rujukan

Scroll to Top

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Perut & Sistem Gastrousus

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Rahim

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Paru-Paru

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Kencing Manis

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Buah Pinggang

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Hati

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Jantung