Artikel : 

Apakah petua untuk mencegah kencing tak lawas?

oleh Hakeema Rozainah

Amalan gaya hidup sihat secara fitrah dengan memperbanyakkan pengambilan buah-buahan seperti nanas, betik, jambu batu dan oren, dan sayur-sayuran seperti lobak putih, lada benggala, saderi, brokoli, kubis dan tomato. Kandungan vitamin C dalam buah-buahan dan sayur-sayuran dapat meningkatkan tahap keasidan air kencing, seterusnya dapat mengurangkan bakteria berbahaya dalam air kencing. Pengambilan yogurt yang mengandungi probiotik dalam diet pemakanan harian pula dapat membunuh bakteria jahat dalam air kencing. Sentiasa menjaga kebersihan diri terutamanya kawasan genital sebelum dan selepas melakukan hubungan kelamin untuk mengelakkan pemindahan bakteria ke kawasan uretra dan vagina. Senaman dan pergerakan aerobik yang kerap serta aktiviti fizikal harian mampu mengekalkan tekanan darah di tahap yang normal dan membantu mengawal kandungan gula dalam darah. Aktiviti fizikal sedemikian mengurangkan risiko kencing manis dan tekanan darah tinggi dan sekali gus mengurangkan risiko penyakit buah pinggang kronik. 

Allah Yang Maha Pemberi Rezeki (Al-Razzaq) memberi rezekiNya kepada setiap makhlukNya. Rezeki yang Allah SWT kurniakan wujud dalam pelbagai bentuk termasuk kepelbagaian dan kemewahan buah-buahan dan sayur-sayuran yang di dalamnya terdapat manfaat kepada jasad manusia.

Namun harus diingat bahawa kencing tak lawas juga boleh menjadi petanda lain. Bagi penghijrah yang sedang melakukan rawatan Overhaul Body™, sila rujuk coach mengenai simptom kencing tak lawas yang dialami.

Perubatan secara rawatan alternatif mempunyai potensi tinggi dalam merawat pelbagai jenis masalah penyakit. Di Ibnu Sina Wellness, rawatan yang dijalankan adalah berdasarkan Kanun Perubatan Ibnu Sina yang telah terbukti secara saintifik dapat menghapuskan punca penyakit kronik hingga ke akar umbi dan mengepam keluar longgokan toksin beracun daripada sistem enjin jasad. Rawatan Overhaul Body yang dilakukan oleh Ibnu Sina Wellness membantu menghidupkan kembali fungsi sistem enjin jasad mengikut Teknologi Fitrah(programming).

Untuk info lanjut call 03-33115661 atau klik link http://wasap.my/60174265661/ketahui_lebih_lanjut

Kongsi

Rujukan

Scroll to Top

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Perut & Sistem Gastrousus

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Rahim

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Paru-Paru

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Kencing Manis

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Buah Pinggang

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Hati

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Jantung