Artikel : 

Apakah simptom rahim jatuh ?

oleh Hakeema Rozainah

Rahim jatuh atau juga dikenali sebagai peranakan jatuh kebiasaannya dihidapi oleh wanita yang telah melahirkan anak mahupun wanita yang belum berkahwin akibat daripada otot dan ligamen pada bahagian pelvis (pinggul) menjadi lemah atau rosak dan tidak boleh menampung rahim. Rahim yang jatuh juga boleh memberi tekanan pada organ sekitarnya dan dalam kes yang teruk boleh menjejaskan kedudukan asal organ seperti pundi kencing dan usus.

Rahim jatuh akan menyebabkan ketidakselesaan kepada wanita dan ia perlu segera dirawat. Rawatan awal boleh diberikan berdasarkan diagnosis yang berdasarkan simptom awal rahim jatuh. Antara simptom rahim jatuh adalah:

  • Rasa berat dan tekanan pada faraj.
  • Benjolan atau tonjolan yang berbeza di dalam faraj.
  • Sakit semasa melakukan hubungan intim (dispareunia).
  • Rasa faraj longgar.
  • Sakit belakang.

Tonjolan yang dirasai atau benjolan yang menonjol keluar daripada faraj adalah berpunca daripada kedudukan rahim yang jatuh ke bawah. Kedudukan rahim yang berubah ini juga menyebabkan kesakitan ketika melakukan seks.

Longgokan toksin beracun yang tersumbat dalam sistem enjin jasad menyebabkan percambahan sel-sel atau tisu yang perlu diperbaharui tidak dapat dijalankan. Percambahan sel-sel baharu perlu untuk menggantikan sel dan tisu yang lemah supaya kekuatan otot dan ligamen dapat dikembalikan. 

Allah Yang Maha Mengekang (Al-Qabid) mampu menghalang seseorang itu daripada mendapat sesuatu penyakit dan sebagainya. Dengan mengamalkan gaya hidup fitrah, sel pada rahim mampu melaksanakan segala perintah (programming) mengikut Teknologi Fitrah aturan Allah SWT.

Perubatan secara rawatan alternatif mempunyai potensi tinggi dalam merawat pelbagai jenis masalah penyakit. Di Ibnu Sina Wellness, rawatan yang dijalankan adalah berdasarkan Kanun Perubatan Ibnu Sina yang telah terbukti secara saintifik dapat menghapuskan punca penyakit kronik hingga ke akar umbi dan mengepam keluar longgokan toksin beracun daripada sistem enjin jasad. Rawatan Overhaul Body yang dilakukan oleh Ibnu Sina Wellness membantu menghidupkan kembali fungsi sistem enjin jasad mengikut Teknologi Fitrah(programming).

Untuk info lanjut call 03-33115661 atau klik link http://wasap.my/60174265661/ketahui_lebih_lanjut

Kongsi

Rujukan

 

Scroll to Top

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Perut & Sistem Gastrousus

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Rahim

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Paru-Paru

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Kencing Manis

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Buah Pinggang

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Hati

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Jantung