Artikel : 

Apakah simptom radang usus ?

oleh Hakeema Rozainah

Radang usus adalah penyakit radang kronik yang melibatkan saluran gastrousus. Ia boleh dikategorikan kepada 2 jenis iaitu penyakit Crohn yang melibatkan mana-mana bahagian saluran gastrousus bermula daripada mulut hingga ke dubur manakala kolitis ulseratif ialah keradangan yang berlaku pada usus besar (kolon) dan rektum. Punca radang usus adalah masih samar, namun radang usus dikaitkan dengan hasil daripada kerosakan sistem imun jasad yang menyerang bakteria baik (norma flora) yang terdapat pada salur gastrousus lalu menyebabkan keradangan dan seterusnya kecederaan pada usus. Antara simptom radang usus ialah:

  • Cirit-birit yang berlanjutan.
  • Loya dan muntah.
  • Sakit perut.
  • Usus berdarah yang menyebabkan najis berdarah.
  • Radang mata.
  • Penyakit kulit seperti kegatalan.
  • Penurunan berat badan.
  • Keletihan melampau.

Apabila sistem pencernaan bermasalah, simptom seperti cirit-birit secara berterusan dan sakit perut akan ditunjukkan oleh jasad menandakan sistem enjin jasad bermasalah dan tidak berfungsi secara fitrah. Penurunan berat badan adalah kerana hilangnya selera makan apabila jasad berada dalam keadaan sakit dan pengambilan nutrisi yang tidak mencukupi bagi jasad mengakibatkan keletihan.

Allah Yang Maha Waspada (Al-Khabir) sentiasa berwaspada terhadp hambaNya. Jika manusia itu terseleweng, Allah SWT akan memberikan peringatan agar kembali ke jalan benar. Peringatan dalam bentuk penyakit menyedarkan manusia agar kembali kepada gaya hidup fitrah agar sel dalam jasad mampu melakasanakan segala perintah (programming) mengikut Teknologi Fitrah.

Perubatan secara rawatan alternatif mempunyai potensi tinggi dalam merawat pelbagai jenis masalah penyakit. Di Ibnu Sina Wellness, rawatan yang dijalankan adalah berdasarkan Kanun Perubatan Ibnu Sina yang telah terbukti secara saintifik dapat menghapuskan punca penyakit kronik hingga ke akar umbi dan mengepam keluar longgokan toksin beracun daripada sistem enjin jasad. Rawatan Overhaul Body yang dilakukan oleh Ibnu Sina Wellness membantu menghidupkan kembali fungsi sistem enjin jasad mengikut Teknologi Fitrah(programming).

Untuk info lanjut call 03-33115661 atau klik link http://wasap.my/60174265661/ketahui_lebih_lanjut

Kongsi

Rujukan

Scroll to Top

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Perut & Sistem Gastrousus

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Rahim

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Paru-Paru

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Kencing Manis

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Buah Pinggang

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Hati

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Jantung