Artikel : 

Apakah simptom strok pada lelaki ?

oleh Hakeema Rozainah

Lelaki dan wanita boleh mempunyai simptom strok yang sama. Walaubagaimanapun, terdapat simptom yang kerap berlaku pada lelaki berbanding wanita.

Antara simptom strok kebiasaannya pada lelaki ialah:

  • Sebelah muka menjadi herot.
  • Kesusahan bercakap.
  • Lumpuh separuh badan.

Simptom strok khusus pada lelaki adalah kurang jika dibandingkan dengan wanita kerana lelaki mempunyai potensi kesembuhan yang tinggi dan kurang terkesan berbanding wanita. Kesusahan bercakap adalah kerana bahagian otak yang tercedera melibatkan kawalan percakapan.  Akibat strok, pertukaran arahan antara otak dan otot boleh terjejas kerana sebahagian otak telah berhenti berfungsi. Apabila aliran darah ke otak terganggu, ini boleh menyebabkan kesan lumpuh separuh badan.

Allah Yang Maha Pembentuk (Al-Musawwir) telah menjadikan tiub-tiub dan salur darah yang halus ini cekap berfungsi membawa darah beroksigen ke seluruh sistem enjin jasad. Dalam jasad kita, sistem peredaran darah terdiri daripada rangkaian arteri, saluran darah dan kapilari. Jadi, Allah SWT menjadikan salur darah agar sentiasa terbuka dan tidak tersumbat bagi memastikan darah mengalir dengan lancar. Namun akibat tabiat manusia yang tidak mengamalkan gaya hidup fitrah telah menyebabkan longgokan toksin seperti lemak, kolesterol, kalsium dan bahan-bahan lain dalam arteri yang menyempitkan saluran darah dan menyebabkan tekanan darah terlalu tinggi. Ini menghalang sel daripada menjalankan fungsinya lalu terjadinya plak daripada kolesterol dan menyebabkan saluran darah tersumbat dan pecah yang akhirnya boleh menyebabkan strok. Tanpa rawatan segera, ini boleh menyebabkan lumpuh, mati sebelah badan atau kematian terus.

Perubatan secara rawatan alternatif mempunyai potensi tinggi dalam merawat pelbagai jenis masalah penyakit. Di Ibnu Sina Wellness, rawatan yang dijalankan adalah berdasarkan Kanun Perubatan Ibnu Sina yang telah terbukti secara saintifik dapat menghapuskan punca penyakit kronik hingga ke akar umbi dan mengepam keluar longgokan toksin beracun daripada sistem enjin jasad. Rawatan Overhaul Body yang dilakukan oleh Ibnu Sina Wellness membantu menghidupkan kembali fungsi sistem enjin jasad mengikut Teknologi Fitrah (programming).

Untuk info lanjut call 03-33115661 atau klik link http://wasap.my/60174265661/ketahui_lebih_lanjut

Kongsi

Rujukan

Scroll to Top

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Perut & Sistem Gastrousus

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Rahim

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Paru-Paru

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Kencing Manis

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Buah Pinggang

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Hati

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Jantung