Artikel : 

Bagaimana mengelakkan diri menjadi obesiti ?

oleh Hakeema Rozainah

Pelbagai cara untuk menangani obesiti. Antaranya ialah:

  • Amalkan pemakanan sihat.
  • Kerap bersenam.
  • Hentikan pengambilan minuman beralkohol.
  • Elakan pengambilan gula berlebihan.

Amalan pemakanan sihat dengan kerap bersenam dapat membantu mengekalkan berat badan ideal. Obesiti kebiasaannya bersangkut paut dengan penyakit lain seperti darah tinggi dan kencing manis. Pengambilan minuman beralkohol boleh menyebabkan pertambahan berat badan kerana alkohol menghentikan jasad daripada membakar lemak dan menyebabkan rasa lapar. Pengambilan gula secara berlebihan juga meningkatkan berat badan kerana disimpan sebagai lemak.

Allah Yang Maha Merancang (Al-Bari) sentiasa merancang dan mengatur sistem enjin jasad kita agar sempurna dalam memproses semua makanan dan minuman yang diambil. Allah SWT telah menciptakan organ perut dan sistem gastrousus untuk memproses dan mencerna segala makanan yang ditelan. Setiap sel pada organ perut dan sistem gastrousus sentiasa melaksanakan perintah (programming) berdasarkan Teknologi Fitrah ketentuan Allah SWT. Namun, disebabkan manusia itu sendiri yang makan makanan yang tidak sepatutnya seperti makanan yang berlamak dan berkolestrol, termasuk ubat-ubatan kimia berlebihan, ini telah mewujudkan longgokan toksin beracun yang menghalang sel daripada berfungsi secara fitrah. Oleh itu, lakukan senaman ringkas setiap hari untuk kekal aktif. Jaga diet pemakanan supaya tekanan darah dan kolesterol berada dalam kawalan.

Perubatan secara rawatan alternatif mempunyai potensi tinggi dalam merawat pelbagai jenis masalah penyakit. Di Ibnu Sina Wellness, rawatan yang dijalankan adalah berdasarkan Kanun Perubatan Ibnu Sina yang telah terbukti secara saintifik dapat menghapuskan punca penyakit kronik hingga ke akar umbi dan mengepam keluar longgokan toksin beracun daripada sistem enjin jasad. Rawatan Overhaul Body yang dilakukan oleh Ibnu Sina Wellness membantu menghidupkan kembali fungsi sistem enjin jasad mengikut Teknologi Fitrah (programming).

Untuk info lanjut call 03-33115661 atau klik link http://wasap.my/60174265661/ketahui_lebih_lanjut

Kongsi

Rujukan

Scroll to Top

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Perut & Sistem Gastrousus

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Rahim

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Paru-Paru

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Kencing Manis

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Buah Pinggang

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Hati

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Jantung