Artikel : 

Bagaimana saya tahu saya mempunyai masalah fibroid ?

oleh Hakeema Rozainah

Fibroid juga dikenali dengan nama lain iaitu leiomyoma atau myoma. Fibroid terbentuk daripada ketulan tisu padat dan tidak seperti cyst yang mengandungi cecair di dalamnya. Fibroid mempunyai lebihan reseptor estrogen dan progesteron jika dibandingkan dengan sel otot rahim yang normal. Dua hormon ini menggalakkan pembentukan lapisan rahim untuk menebal sebagai proses persediaan penempelan zigot. Punca pembentukan fibroid masih belum jelas, namun ia dikaitkan dengan ketidakseimbangan hormon yang boleh disebabkan oleh longgokan toksin. Simptom fibroid yang boleh dikenal pasti termasuklah:

  • Pendarahan haid berlebihan (menoragia).
  • Senggugut kronik.
  • Sakit perut.
  • Sakit belakang.
  • Kerap terkencing.
  • Sembelit.
  • Anemia.
  • Sakit ketika melakukan hubungan intim (dispareunia).

Longgokan toksin yang terhasil daripada gaya hidup dan pemakanan yang tidak sihat, pengambilan suplemen, penggunaan alat kosmetik boleh mengganggu keseimbangan hormon wanita. Proses menstruasi melibatkan naik turun hormon tertentu mengikut fasa tertentu. Secara fitrahnya, darah kotor yang bertoksin akan dikeluarkan daripada sistem enjin jasad dalam bentuk darah, lendir dan sel-sel rosak semasa menstrasi. Gangguan keseimbangan hormon disebabkan longgokan toksin beracun boleh merangsang pertumbuhan fibroid kerana lebihan rembesan hormon estrogen dan progesteron. 

Allah Yang Maha Melindungi (Al-Waliy) sentiasa melindungi hambaNya agar sentiasa sihat dan selamat. Kehebatan Allah SWT dalam mencipta rahim sebagai tempat lahirnya zuriat adalah begitu menakjubkan. Allah SWT menjadikan proses menstruasi berlaku pada setiap bulan khas kepada wanita agar pembuangan longgokan toksin beracun dalam jasad dapat dilakukan.   

Perubatan secara rawatan alternatif mempunyai potensi tinggi dalam merawat pelbagai jenis masalah penyakit. Di Ibnu Sina Wellness, rawatan yang dijalankan adalah berdasarkan Kanun Perubatan Ibnu Sina yang telah terbukti secara saintifik dapat menghapuskan punca penyakit kronik hingga ke akar umbi dan mengepam keluar longgokan toksin beracun daripada sistem enjin jasad. Rawatan Overhaul Body yang dilakukan oleh Ibnu Sina Wellness membantu menghidupkan kembali fungsi sistem enjin jasad mengikut Teknologi Fitrah(programming).

Untuk info lanjut call 03-33115661 atau klik link http://wasap.my/60174265661/ketahui_lebih_lanjut

Kongsi

Rujukan

Scroll to Top

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Perut & Sistem Gastrousus

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Rahim

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Paru-Paru

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Kencing Manis

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Buah Pinggang

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Hati

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Jantung