Artikel : 

Bagaimanakah rahim berfungsi ?

oleh Hakeema Rozainah

Rahim adalah organ berotot tebal yang terletak antara pundi kencing dan rektum pada bahagian pelvis wanita. Rahim bersambung dengan faraj oleh pangkal rahim atau serviks yang membentuk saluran kelahiran. Rahim memainkan peranan dalam proses kehamilan dan menstruasi. Berdekatan rahim terdapatnya ovari yang menghasilkan telur (ovum) dan bergerak melalui tiub fallopio. Proses pengeluaran ovum daripada ovari dinamakan ovulasi. Setelah proses ovulasi berlaku, telur bersedia untuk disenyawakan dan menempel pada dinding rahim. 

Fungsi rahim adalah untuk menyuburkan ovum yang telah disenyawakan yang kemudiannya berkembang kepada fetus dan menjadi janin sebelum dilahirkan. Jika ovum tidak disenyawakan, selaput dinding rahim (endometrium) akan terlerai. Selaput dinding rahim (endometrium) yang telah terlerai, telur dan lebihan tisu yang dikeluarkan semasa pendarahan haid dinamakan proses menstruasi. Secara fitrahnya, pada ketika ini, longgokan toksin beracun juga akan dikeluarkan daripada rahim. Namun, sekiranya longgokan toksin beracun ini tidak berjaya dikeluarkan dan darah kotor tidak dapat dipam keluar sepenuhnya, ia boleh mengakibatkan persekitaran bertoksik kepada sel-sel pada bahagian rahim yang mendorong kepada pertumbuhan sel kanser. 

Allah Yang Maha Besar (Al-Kabir) telah menciptakan rahim istimewa hanya pada wanita sahaja sebagai tempat lahirnya zuriat. Sebagai seorang manusia kita hendaklah bertanggungjawab menjaga amanah organ kehormatan ini dengan mematuhi segala perintah Allah SWT.

Perubatan secara rawatan alternatif mempunyai potensi tinggi dalam merawat pelbagai jenis masalah penyakit. Di Ibnu Sina Wellness, rawatan yang dijalankan adalah berdasarkan Kanun Perubatan Ibnu Sina yang telah terbukti secara saintifik dapat menghapuskan punca penyakit kronik hingga ke akar umbi dan mengepam keluar longgokan toksin beracun daripada sistem enjin jasad. Rawatan Overhaul Body yang dilakukan oleh Ibnu Sina Wellness membantu menghidupkan kembali fungsi sistem enjin jasad mengikut Teknologi Fitrah(programming).

Untuk info lanjut call 03-33115661 atau klik link http://wasap.my/60174265661/ketahui_lebih_lanjut

Kongsi

Rujukan

Scroll to Top

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Perut & Sistem Gastrousus

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Rahim

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Paru-Paru

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Kencing Manis

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Buah Pinggang

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Hati

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Jantung