Artikel : 

Bolehkah penyakit asma hilang ?

oleh Hakeema Rozainah

Rawatan moden untuk mengatasi asma adalah dengan cara sedutan atau inhalasi, mulut atau suntikan. Kebiasaan rawatan utama asma adalah melalui sedutan. Sedutan adalah cara paling efektif kerana disedut terus melalui saluran pernafasan tidak seperti menelan pil melalui mulut yang perlu melalui sistem pencernaan terlebih dahulu sebelum sampai kepada organ sasaran, contohnya paru-paru. Hanya dos yang sedikit diperlukan dengan kaedah sedutan berbanding kaedah ubat yang ditelan. Kesan sampingan ubat sedutan juga adalah amat rendah. Ubat sedutan menggunakan alat sedutan untuk terus masuk ke salur pernafasan. Ubat sedutan pula terbahagi kepada beberapa jenis iaitu ubat pencegah, ubat pelega dan ubat kawalan. Setiap jenis mempunyai fungsinya yang tersendiri.

  • Ubat pelega untuk melegakan dengan mengembangkan saluran pernafasan yang sempit, sedutan pencegah adalah langkah pencegahan yang sangat penting untuk mengawal gejala asma dan mencegah serangan asma akut.
  • Manakala ubat kawalan adalah untuk mengawal asma dalam jangka masa yang panjang yang mengandungi ubat sedutan steroid dan ubat pelega.

Allah Yang Maha Penjaga (Al-Hafiz) sentiasa menjaga seluruh ciptaanNya. Di antara pemeliharaan Allah SWT kepada hambaNya adalah dikurniakan kesihatan yang baik. Tidak semua kesakitan seperti penyakit asma itu berkekalan kerana apabila saluran pernafasan dan paru-paru berjaya melaksanakan perintah (programming) Allah SWT dan mematuhi Teknologi Fitrah tanpa terhalang, penyakit asma pasti akan hilang.

Perubatan secara rawatan alternatif mempunyai potensi tinggi dalam merawat pelbagai jenis masalah penyakit. Di Ibnu Sina Wellness, rawatan yang dijalankan adalah berdasarkan Kanun Perubatan Ibnu Sina yang telah terbukti secara saintifik dapat menghapuskan punca penyakit kronik hingga ke akar umbi dan mengepam keluar longgokan toksin beracun daripada sistem enjin jasad. Rawatan Overhaul Body yang dilakukan oleh Ibnu Sina Wellness membantu menghidupkan kembali fungsi sistem enjin jasad mengikut Teknologi Fitrah(programming).

Untuk info lanjut call 03-33115661 atau klik link http://wasap.my/60174265661/ketahui_lebih_lanjut

Kongsi

Rujukan

Scroll to Top

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Perut & Sistem Gastrousus

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Rahim

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Paru-Paru

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Kencing Manis

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Buah Pinggang

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Hati

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Jantung