Artikel : 

Kenapa jantung berdegup laju (tachycardia) ?

oleh Hakeema Rozainah

Jantung berdegup laju adalah disebabkan oleh perentak jantung semula jadi yang tidak dapat berfungsi secara fitrah. Selain itu, gangguan pada impuls elektrik yang mengawal kadar pengepaman jantung akibat longgokan toksin beracun pada ruang antara lapisan selaput dan otot jantung turut menyebabkan jantung berdegup laju.

Simptom jantung berdegup laju adalah seperti:

  • Pengsan.
  • Pening.
  • Degupan jantung laju.
  • Dada bergetar.
  • Sakit dada.
  • Sesak nafas.
  • Letih.

Apabila jantung berdegup laju, darah tidak mengisi ruang jantung sepenuhnya semasa proses pengecutan berlaku. Ini menyebabkan proses pengepaman darah ke seluruh sistem jasad terganggu. Masalah ini boleh menyebabkan kekurangan bekalan darah untuk dipam ke otak sehingga menyebabkan kepenatan, pening, sesak nafas dan kesukaran melakukan senaman. Sekiranya masalah ini dibiarkan berpanjangan tanpa dirawat, ia akan mencetuskan penyakit berbahaya seperti kegagalan jantung, pengsan (syncope), pening, sakit dada (angina pectoris), tekanan darah rendah (hypotension), berdebar-debar (palpitation) dan tekanan darah tinggi (hypertension).

Namun harus diingat bahawa jantung berdegup laju juga boleh menjadi petanda lain. Bagi penghijrah yang sedang melakukan rawatan Overhaul Body™, sila rujuk coach mengenai simptom jantung berdegup laju yang dialami.

Allah Yang Maha Waspada (Al-Khabir) sentiasa berwaspada dengan jasad manusia. Untuk berfungsi secara fitrah, kadar denyutan jantung tidak boleh terlalu laju dan tidak boleh juga terlalu perlahan. Setiap sel dalam jantung melaksanakan perintah (programming) mengikut Teknologi Fitrah aturan Allah SWT agar berdenyut dengan normal. 

Perubatan secara rawatan alternatif mempunyai potensi tinggi dalam merawat pelbagai jenis masalah penyakit. Di Ibnu Sina Wellness, rawatan yang dijalankan adalah berdasarkan Kanun Perubatan Ibnu Sina yang telah terbukti secara saintifik dapat menghapuskan punca penyakit kronik hingga ke akar umbi dan mengepam keluar longgokan toksin beracun daripada sistem enjin jasad. Rawatan Overhaul Body yang dilakukan oleh Ibnu Sina Wellness membantu menghidupkan kembali fungsi sistem enjin jasad mengikut Teknologi Fitrah(programming).

Untuk info lanjut call 03-33115661 atau klik link http://wasap.my/60174265661/ketahui_lebih_lanjut

Kongsi

Rujukan

Scroll to Top

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Perut & Sistem Gastrousus

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Rahim

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Paru-Paru

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Kencing Manis

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Buah Pinggang

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Hati

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Jantung