Artikel : 

Kenapa susah untuk menurunkan berat badan ?

oleh Hakeema Rozainah

Obesiti atau masalah berat badan menandakan sistem enjin jasad mengalami masalah untuk berfungsi mengikut Teknologi Fitrah (programming). Obesiti boleh menjadi petanda jasad mengalami masalah seperti:

  • Kurang penghasilan hormon tiroid.
  • Sindrom ovari polisistik (PCOS).
  • Gangguan tidur (sleep apnea).
  • Masalah kolon.

Masalah ketidakseimbangan hormon seperti PCOS, kurang hormon tiroid dan insulin dapat dikenalpasti dengan obesiti kerana lemak yang terkumpul tidak dapat digunakan sebagai tenaga. Kebanyakan masalah kolon berkait rapat dengan obesiti. Kolon atau usus adalah bahagian utama dalam sistem pencernaan. Sistem pencernaan yang bermasalah dan kadar metabolisme yang lemah menyebabkan lemak mudah terkumpul dalam jasad. Gangguan tidur juga menyebabkan seseorang lebih banyak tidur daripada melakukan aktiviti harian.

Allah Yang Maha Memberi Kecukupan (Al-Muqit) sentiasa mencukupkan keperluan manusia dengan rasa kebahagiaan dan keperluan makhluk-Nya. Oleh itu, janganlah kita berlebih-lebihan terutamanya apabila makan dan sebagainya. Amalkan gaya hidup fitrah dengan makan makanan yang sihat dan lakukan senaman selalu agar berat badan sentiasa dalam keadaan seimbang dan terkawal serta dapat mencegah dari sebarang penyakit.

Perubatan secara rawatan alternatif mempunyai potensi tinggi dalam merawat pelbagai jenis masalah penyakit. Di Ibnu Sina Wellness, rawatan yang dijalankan adalah berdasarkan Kanun Perubatan Ibnu Sina yang telah terbukti secara saintifik dapat menghapuskan punca penyakit kronik hingga ke akar umbi dan mengepam keluar longgokan toksin beracun daripada sistem enjin jasad. Rawatan Overhaul Body yang dilakukan oleh Ibnu Sina Wellness membantu menghidupkan kembali fungsi sistem enjin jasad mengikut Teknologi Fitrah (programming).

Untuk info lanjut call 03-33115661 atau klik link http://wasap.my/60174265661/ketahui_lebih_lanjut

Kongsi

Rujukan

Scroll to Top

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Perut & Sistem Gastrousus

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Rahim

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Paru-Paru

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Kencing Manis

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Buah Pinggang

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Hati

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Jantung