Artikel : 

Kenapakah otot jantung saya mengeras ?

oleh Hakeema Rozainah

Otot jantung mengeras dikenali sebagai kardiomiopati (cardiomyopathy) merupakan keadaan salur darah mengeras disebabkan oleh longgokan toksin beracun seperti kolesterol jahat yang tersumbat dan membentuk plak pada dinding salur darah sehingga mengaktifkan sebatian interlukin-6 iaitu sitokin penyebab keradangan. Keradangan yang berlarutan boleh melemahkan otot jantung dan mengakibatkan jantung tidak dapat mengepam darah beroksigen ke seluruh sistem enjin jasad. Sekiranya pengerasan salur darah tidak dirawat, lama-kelamaan salur darah akan tertutup dan darah beroksigen tidak dapat dipam ke seluruh sistem enjin jasad lalu mencetuskan komplikasi seperti ritma jantung tidak sekata, kegagalan jantung, masalah injap jantung dan banyak lagi.

Antara simptom kardiomiopati ini ialah: 

  • Letih.
  • Sesak nafas. 
  • Pening.
  • Sakit dada.
  • Berdebar-debar.
  • Pengsan.
  • Tekanan darah tinggi.
  • Bengkak pada kaki.

 

Allah Yang Maha Melindungi (Al-Waliy) sentiasa melindungi hambaNya dari sebarang kemudaratan. Setiap sel pada jantung melaksanakan perintah (programming) mengikut Teknologi Fitrah aturan Allah SWT. Namun kerana manusia itu sendiri yang tidak mengamalkan gaya hidup fitrah telah menyebabkan longgokan toksin yang menghalang sel daripada menjalankan fungsinya lalu mencetuskan penyakit.

Perubatan secara rawatan alternatif mempunyai potensi tinggi dalam merawat pelbagai jenis masalah penyakit. Di Ibnu Sina Wellness, rawatan yang dijalankan adalah berdasarkan Kanun Perubatan Ibnu Sina yang telah terbukti secara saintifik dapat menghapuskan punca penyakit kronik hingga ke akar umbi dan mengepam keluar longgokan toksin beracun daripada sistem enjin jasad. Rawatan Overhaul Body yang dilakukan oleh Ibnu Sina Wellness membantu menghidupkan kembali fungsi sistem enjin jasad mengikut Teknologi Fitrah(programming).

Untuk info lanjut call 03-33115661 atau klik link http://wasap.my/60174265661/ketahui_lebih_lanjut

Scroll to Top

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Perut & Sistem Gastrousus

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Rahim

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Paru-Paru

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Kencing Manis

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Buah Pinggang

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Hati

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Jantung