Artikel : 

Kenapakah serangan jantung ringan berlaku ?

oleh Hakeema Rozainah

Kebiasaannya, serangan jantung ringan menandakan bahawa sebahagian otot jantung mengalami masalah yang disebabkan oleh penyumbatan longgokan toksin beracun pada arteri koronari. Walaupun ia tidak kronik dan jantung masih boleh mengepam darah dengan normal, serangan jantung ringan ini perlu diawasi kerana boleh mencetuskan penyakit berbahaya seperti strok, kegagalan jantung, degupan jantung yang tidak normal (aritmia) dan serangan jantung kedua yang kronik. Sesungguhnya Allah Yang Maha Menyempitkan (Al-Qabid) mampu menyempitkan dan menghalang sesuatu walaupun dalam jantung sebagai peringatan kepada manusia agar kembali kepada fitrah. Yakinlah bahawa setiap ketentuan Allah Ya Qabid pasti ada kebaikan yang tidak mampu difikirkan manusia.

Sindrom koronari akut (acute coronary syndrome) berlaku apabila arteri yang membawa darah, gas oksigen dan nutrien tersumbat. Terdapat 3 jenis serangan jantung yang dikenalpasti iaitu:

 1. Serangan jantung berat yang berlaku apabila arteri koronari tersumbat sepenuhnya dan sebahagian besar otot jantung tidak mendapat darah. 
 2. Serangan jantung sederhana juga dikenali sebagai angiografi koronari (coronary angiography) yang berlaku apabila separuh daripada arteri koronari tersumbat. 
 3. Serangan jantung ringan yang berlaku kerana arteri jantung terlalu mengetat mengakibatkan darah berhenti mengalir. Ia juga dikenali sebagai kekejangan arteri koronari (coronary artery spasm) atau kekejangan koronari, angina tak stabil ataupun serangan jantung senyap. 

Serangan jantung berat menunjukkan simptom seperti berikut:

 • Sakit dada. 
 • Sakit pada bahagian lengan, belakang, leher dan rahang.
 • Loya.
 • Sesak nafas.
 • Anxiety.
 • Pening.
 • Berpeluh sejuk.
 • Sakit otot.
 • Masalah penghadaman.

 

Perubatan secara rawatan alternatif mempunyai potensi tinggi dalam merawat pelbagai jenis masalah penyakit. Di Ibnu Sina Wellness, rawatan yang dijalankan adalah berdasarkan Kanun Perubatan Ibnu Sina yang telah terbukti secara saintifik dapat menghapuskan punca penyakit kronik hingga ke akar umbi dan mengepam keluar longgokan toksin beracun daripada sistem enjin jasad. Rawatan Overhaul Body yang dilakukan oleh Ibnu Sina Wellness membantu menghidupkan kembali fungsi sistem enjin jasad mengikut Teknologi Fitrah(programming).

Untuk info lanjut call 03-33115661 atau klik link http://wasap.my/60174265661/ketahui_lebih_lanjut

Kongsi

Rujukan

 

Scroll to Top

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Perut & Sistem Gastrousus

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Rahim

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Paru-Paru

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Kencing Manis

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Buah Pinggang

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Hati

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Jantung