Artikel : 

Kesan obesiti pada ibu mengandung ?

oleh Hakeema Rozainah

Obesiti dikalangan ibu mengandung meningkatkan pelbagai komplikasi. Antara komplikasi yang dimaksudkan adalah:

  • Meningkatkan risiko keguguran. Wanita yang obes lebih berisiko untuk mengalami keguguran berbanding dengan wanita dengan berat badan ideal.
  • Meningkatkan risiko melahirkan anak secara pembedahan (caesarean).
  • Kecacatan bayi kelahiran. Bayi yang dilahirkan berkemungkinan besar akan berisiko menjadi cacat seperti masalah jantung.
  • Kematian bayi dalam kandungan.
  • Kencing manis.
  • Masalah darah tinggi.

Ibu mengandung yang obes lebih mudah mendapat bayi yang besar dan berisiko tinggi melahirkan anak secara pembedahan. Bayi juga akan berisiko mengalami kecacatan. Ibu mengandung yang obes juga akan berisiko mengalami kematian bayi dalam kandungan dan mendapat penyakit lain seperti kencing manis dan masalah darah tinggi.

Sesungguhnya, Allah Yang Maha Melindungi (Al-Waliy) sentiasa melindungi hamba-Nya daripada sebarang kemudaratan. Oleh itu, amalkanlah gaya hidup fitrah dengan makan makanan yang sihat dan jauhi makanan yang berlemak dan tinggi kolesterol. Ibu yang mengandung hendaklah lebih berhati-hati dalam mengawal berat badan dan elakkan pengambilan gula yang berlebihan. Elakkan diri daripada minum minuman beralkohol, minuman berkafein dan pengambilan ubat-ubatan kimia sintetik yang boleh merosakkan sistem enjin jasad serta jauhi makan makanan tinggi garam, kolesterol dan lemak tepu dalam diet pemakanan harian. Semua makanan tersebut akan memberi kesan negatif kepada bayi dalam kandungan.

Perubatan secara rawatan alternatif mempunyai potensi tinggi dalam merawat pelbagai jenis masalah penyakit. Di Ibnu Sina Wellness, rawatan yang dijalankan adalah berdasarkan Kanun Perubatan Ibnu Sina yang telah terbukti secara saintifik dapat menghapuskan punca penyakit kronik hingga ke akar umbi dan mengepam keluar longgokan toksin beracun daripada sistem enjin jasad. Rawatan Overhaul Body yang dilakukan oleh Ibnu Sina Wellness membantu menghidupkan kembali fungsi sistem enjin jasad mengikut Teknologi Fitrah (programming).

Untuk info lanjut call 03-33115661 atau klik link http://wasap.my/60174265661/ketahui_lebih_lanjut

Kongsi

Rujukan

Scroll to Top

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Perut & Sistem Gastrousus

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Rahim

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Paru-Paru

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Kencing Manis

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Buah Pinggang

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Hati

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Jantung