Artikel : 

Madu Antibiotik Semula Jadi

oleh Hakeema Rozainah

Apa itu antibiotik?

Antibiotik ialah ubat bagi melawan jangkitan bakteria bagi manusia dan haiwan. Antibiotik berfungsi dengan membunuh bakteria atau meyukarkan bakteria untuk membiak. Kebanyakan antibiotik digunakan bagi penyakit yang berkaitan dengan jangkitan bakteria seperti batuk, sakit tekak, cirit-birit dan sebagainya. Namun, ubat antibiotik tidak boleh sewenang-wenangnya digunakan kerana boleh mengakibatkan kerintangan bakteria yang menyukarkan bakteria untuk dibunuh pada masa akan datang. Antibiotik semula jadi yang boleh didapati daripada madu terutamanya Lote Tree Honey/Elixir of Life dapat memberi manfaat sifat antibakteria bagi menangani pelbagai jenis penyakit.

Bukti Kajian Sains

– Sakit tekak/ batuk

Madu mempunyai sifat antibakteria yang membantu memberi salutan perlindungan dan meringankan gangguan pada tekak serta melegakan batuk. Madu juga berperanan dalam menggalakan penyembuhan akibat kerengsaan pada tekak.

· Cirit-birit

Madu mempunyai sifat antibakteria yang mampu membunuh bakteria termasuklah bakteria E.coli dan Salmonella yang menjadi punca kepada cirit-birit. Bawang putih juga memiliki sifat-antibakteria tersendiri. Kajian mendapati campuran madu dan bawang putih memberi kesan sinergistik, iaitu kesan yang lebih baik berdasarkan zon perencatan bakteria. Tidak hairanlah, mengapa Ibnu Sina Wellness menggabungkan Lote Tree Honey dan bawang putih tunggal yang dipanggil Lote Tree Honey Pearl Garlic.

· Penyakit gastrik (gastritis)

Madu memiliki sifat antibakteria yang memberi kesan efektif terhadap bakteria H.pylori penyebab gastritis. Kajian menunjukkan madu asli dapat membunuh bakteria dan kulat yang tidak diingini. Secara semula jadi, madu mengandungi hidrogen peroksida sebagai antiseptik dan berkesan sebagai antibakteria serta antikulat bergantung pada jenis madu. Madu juga berkesan mengurangkan kesan radang pada esofagus.

· Resdung

Madu berkesan membunuh pelbagai jenis bakteria termasuklah bakteria penyebab resdung kronik. Kajian menunjukkan madu lebih efektif melawan bakteria berbanding antibiotik sedia ada. Madu mengandungi hidrogen peroksida semula jadi yang bertindak sebagai antibakteria melawan bakteria penyebab resdung.

· Luka

Madu memberi kesan antibakteria yang membantu penyembuhan luka. Jangkitan kuman dapat dielakkan dengan lapisan perlindungan daripada madu. Kesan penyembuhan yang ada pada madu disebabkan jangkitan bakteria atau kuman punca kerengsaan dapat disingkirkan. Ini secara tidak langsung dapat mengurangkan kesan kerengsaan pada luka. Selain itu, hidrogen peroksida yang terkandung dalam madu juga berkesan bagi merawat luka.

· Penyakit buah pinggang

Dalam kebanyakan kes, penyakit buah pinggang kronik berlaku disebabkan jangkitan bakteria. Kajian menunjukkan madu dapat mencegah daripada jangkitan kuman pada buah pinggang. Madu merupakan antibiotik spektrum luas dan berkebolehan mencegah masalah kerintangan antibiotik (resistance). Antibiotik spektrum luas bermaksud antibiotik yang berkesan melawan pelbagai jenis bakteria penyebab penyakit, sama ada jenis bakteria positif-gram atau negatif-gram.

· Penjagaan faraj

Madu juga dapat menghalang pembiakan candida iaitu bakteria jahat penyebab jangkitan tanpa mengganggu bakteria baik seperti Lactobacillus pada faraj.

Allah Yang Maha Pengasih (Al-Rahman) memberi rahmat dan kasih sayang kepada seluruh makhluknya tanpa memilih kasih. Allah SWT telah menciptakan madu sebagai raja segala ubat yang paling mujarab bagi menggantikan segala ubat kimia yang terdapat di pasaran. Hal ini kerana di dalam madu tersebut mengandungi pelbagai khasiat seperti antibiotik yang boleh mengubati pelbagai jenis penyakit. Sehinggakan pentingnya madu dalam kehidupan telah Allah SWT muliakan dengan menamakan satu surah khas dalam al-Quran iaitu surah an-Nahl. Juga dalam surah Muhammad juga tercatat bahawa Allah SWT memuliakan madu itu dengan menjadikanya sebagai minuman penduduk syurga. Oleh itu, kembalilah kepada gaya hidup fitrah agar jasad kita sentiasa terpelihara dalam lindungan-Nya.

Anda kena pastikan madu tersebut adalah asli seperti Lote Tree Honey! Lote Tree Honey merupakan madu terbaik di dunia daripada pokok Lote iaitu pokok yang berupaya hidup selama beratus tahun lamanya! Ia terbukti mempunyai 1001 manfaat.

Hubungi kami untuk mengetahui secara lebih mendalam tentang kelebihan Lote Tree Honey!

Cantik luaran bermula dari cantik dalaman!

NAK CANTIK? SIHAT? AWET MUDA SEMASA DI RUMAH? KEMBALI DARA DAN BERSERI? Jom amalkan Young & Healthy Honey sekarang!

Madu asli kaya antioksidan yang menggalakkan percambahan sel-sel baharu agar kulit kelihatan remaja dan awet muda sentiasa. Rahsia turun-temurun dari zaman dahulu untuk kekal sihat, cantik dan berseri setiap hari!

TIADA LAGI KEPUTIHAN! TIADA MASALAH SENGGUGUT! TIADA CYST! TIADA FIBROID! TIADA POLIP! TIADA ENDOMETRIOSIS

PERCUMA New Life Challenge bernilai RM299.00 dengan setiap pembelian pertama mana-mana madu Elixir of Life!

Call/WhatsApp: +60125661365

ANDA DAH 4 SERIES? MENDERITA SISTEM IMUN LEMAH? ADA ULSER? SELALU SEMBELIT? GASTRIK? PROSTAT? LEMAH TENAGA BATIN??

Jom amalkan Immune Booster Honey!

Madu asli paling lazat mengandungi nigerooligosakarida, flavonoid dan polifenol untuk tingkatkan kekebalan sistem imun anda serta membantu merawat penyakit kronik yang anda alami!

PERCUMA New Life Challenge bernilai RM299.00 dengan setiap pembelian pertama mana-mana madu Elixir of Life!

Call/WhatsApp: +60125661365

Ibubapa lebih seronok dan aktif semasa bekerja dari rumah..tapi anak-anak pula lemau lesu malas belajar??? Jom berikan anak-anak anda Brainy Kidz Honey untuk tingkatkan sistem imun dan IQ mereka!

Madu asli kaya vitamin dan sebatian aktif yang menyokong pertumbuhan, menajamkan minda, memberikan sumber tenaga, serta tinggi nutrisi kepada anak-anak anda! Maniskan ikatan kekeluargaan dengan setiap suapan penuh nikmat Brainy Kidz Honey setiap hari!

PERCUMA New Life Challenge bernilai RM299.00 dengan setiap pembelian pertama mana-mana madu Elixir of Life!

Call/WhatsApp: +60125661365

Anda ada ASMA?
RESDUNG?
MIGRAIN?
Jom amalkan Breathe & Digest Honey!

Madu asli kaya mikroelemen dan kandungan enzim yang sangat bermanfaat bagi melancarkan sistem pencernaan agar anda tetap aktif setiap hari! Jom kebalkan sistem imun dan paru-paru dari dari Covid-19! Sayangi paru-paru anda dan nikmati pelbagai lagi khasiat madu yang menakjubkan!

PERCUMA New Life Challenge bernilai RM299.00 dengan setiap pembelian pertama mana-mana madu Elixir of Life!

Call/WhatsApp: +60125661365

Kongsi

Rujukan

Scroll to Top

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Perut & Sistem Gastrousus

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Rahim

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Paru-Paru

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Kencing Manis

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Buah Pinggang

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Hati

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Jantung