Artikel : 

Madu Atasi Gastrik

oleh Hakeema Rozainah

“Gastrik (gastritis) kerana pengambilan ubat tahan sakit.”

Saya sudah bertahun-tahun mengambil ubat tahan sakit. Setiap kali ke klinik, pasti doktor akan berikan ubat tahan sakit kerana sakit lutut (osteoarthritis) yang saya alami. Sebelum ini saya tidak pernah mengalami gastrik, namun akibat pengambilan ubat ini sejak sekian lama, jasad saya mula menunjukkan simptom penyakit gastrik.

Antara simptom gastrik yang saya alami ialah:

· Pedih ulu hati

· Masuk angin atau rasa sebu

· Loya dan muntah

Pengambilan ubat tahan sakit atau ubat antiradang bukan steroid (nonsteroidal anti-inflammatory drug/NSAID) seperti ini lama-kelamaan akan menyebabkan lapisan mukosa perut menipis kerana terhakis akibat daripada lebihan rembesan asid hidroklorik oleh perut. Hasil tindak balas daripada ubat tersebut bukan sahaja meningkatkan penghasilan asid perut, malah melemahkan lapisan pelindung perut lalu menyebabkan kerengsaan yang seterusnya mengakibatkan penyakit gastrik, ulser perut dan sebagainya. Selain ubat-ubatan, gastrik juga boleh berpunca daripada jangkitan bakteria Helicobacter pylori yang berupaya merosakkan lapisan perut.

Sisa-sisa daripada ubat-ubatan dan jangkitan kuman ini akan membentuk longgokan toksin beracun dalam sistem enjin jasad, lalu mengganggu perut dan sistem gastrousus untuk berfungsi mengikut Teknologi Fitrah (programming).

Bukti Kajian Sains

· Madu mempunyai sifat antibakteria yang memberi kesan efektif terhadap bakteria H.pylori penyebab gastritis.

· Madu mengandungi hidrogen peroksida semula jadi yang berkesan merawat luka.

Madu memiliki sifat antibakteria dan antivirus. Kajian menunjukkan madu tulen dapat membunuh bakteria dan kulat yang tidak diingini. Secara semula jadi, madu mengandungi hidrogen peroksida sebagai antiseptik yang berkesan sebagai antibakteria dan antikulat bergantung pada jenis madu. Madu juga berkesan mengurangkan kesan radang pada esofagus.

· Madu tinggi dengan antioksidan sebagaimana yang terdapat pada buah-buahan dan sayur-sayuran.

Madu membantu merawat gastrik dengan kandungan antioksidan yang tinggi di dalamnya. Antioksidan yang tinggi juga mampu melawan kesan daripada pendedahan radikal bebas. Radikal bebas menyebabkan kerosakan sel pada lapisan saluran pencernaan seperti lapisan pelindung perut. Madu dapat mencegah kerosakan dengan menyingkirkan radikal bebas dengan sifat antioksidannya.

Allah Maha Bijaksana (Al-Hakim) telah mencipta jasad kita dengan penuh hikmah dan berpengetahuan dalam semua tindakan-Nya. Setiap sesuatu yang diciptakannya mempunyai tujuan tersendiri daripada sekecil zarah hingga sebesar-besar kejadian. Namun akibat kelalaian manusia tidak mengikut gaya hidup fitrah, maka berlakulah pelbagai penyakit seperti gastrik yang mengakibatkan keradangan kepada dinding bahagian dalam perut. Gastik pula boleh berlaku secara tiba-tiba atau dalam jangka masa yang lama. Namun, Allah SWT tidak pernah lupa, lalu diciptakan madu yang mengandungi kalium yang tinggi dan dapat membantu mengatasi masalah gastrik agar saluran gastrousus dapat pulih sepenuhnya. Minum Lote Tree Honey/Elixir of Life keluaran Ibnu Sina Wellness dan dicampur dengan teh hijau akan dapat merawat penyakit gastrik kerana tekstur madu dapat membantu salutan pada lapisan esofagus. Oleh itu, kita hendaklah patuhi segala perintah Allah SWT dan menjauhi tegahan-Nya dalam segala aspek kehidupan terutama dalam penjagaan kesihatan. Setiap penyakit ada ubatnya.

Anda kena pastikan madu tersebut adalah asli seperti Lote Tree Honey! Lote Tree Honey merupakan madu terbaik di dunia daripada pokok Lote iaitu pokok yang berupaya hidup selama beratus tahun lamanya! Ia terbukti mempunyai 1001 manfaat.

Hubungi kami untuk mengetahui secara lebih mendalam tentang kelebihan Lote Tree Honey!

Cantik luaran bermula dari cantik dalaman!

NAK CANTIK? SIHAT? AWET MUDA SEMASA DI RUMAH? KEMBALI DARA DAN BERSERI? Jom amalkan Young & Healthy Honey sekarang!

Madu asli kaya antioksidan yang menggalakkan percambahan sel-sel baharu agar kulit kelihatan remaja dan awet muda sentiasa. Rahsia turun-temurun dari zaman dahulu untuk kekal sihat, cantik dan berseri setiap hari!

TIADA LAGI KEPUTIHAN! TIADA MASALAH SENGGUGUT! TIADA CYST! TIADA FIBROID! TIADA POLIP! TIADA ENDOMETRIOSIS

PERCUMA New Life Challenge bernilai RM299.00 dengan setiap pembelian pertama mana-mana madu Elixir of Life!

Call/WhatsApp: +60125661365

ANDA DAH 4 SERIES? MENDERITA SISTEM IMUN LEMAH? ADA ULSER? SELALU SEMBELIT? GASTRIK? PROSTAT? LEMAH TENAGA BATIN??

Jom amalkan Immune Booster Honey!

Madu asli paling lazat mengandungi nigerooligosakarida, flavonoid dan polifenol untuk tingkatkan kekebalan sistem imun anda serta membantu merawat penyakit kronik yang anda alami!

PERCUMA New Life Challenge bernilai RM299.00 dengan setiap pembelian pertama mana-mana madu Elixir of Life!

Call/WhatsApp: +60125661365

Ibubapa lebih seronok dan aktif semasa bekerja dari rumah..tapi anak-anak pula lemau lesu malas belajar??? Jom berikan anak-anak anda Brainy Kidz Honey untuk tingkatkan sistem imun dan IQ mereka!

Madu asli kaya vitamin dan sebatian aktif yang menyokong pertumbuhan, menajamkan minda, memberikan sumber tenaga, serta tinggi nutrisi kepada anak-anak anda! Maniskan ikatan kekeluargaan dengan setiap suapan penuh nikmat Brainy Kidz Honey setiap hari!

PERCUMA New Life Challenge bernilai RM299.00 dengan setiap pembelian pertama mana-mana madu Elixir of Life!

Call/WhatsApp: +60125661365

Anda ada ASMA?
RESDUNG?
MIGRAIN?
Jom amalkan Breathe & Digest Honey!

Madu asli kaya mikroelemen dan kandungan enzim yang sangat bermanfaat bagi melancarkan sistem pencernaan agar anda tetap aktif setiap hari! Jom kebalkan sistem imun dan paru-paru dari dari Covid-19! Sayangi paru-paru anda dan nikmati pelbagai lagi khasiat madu yang menakjubkan!

PERCUMA New Life Challenge bernilai RM299.00 dengan setiap pembelian pertama mana-mana madu Elixir of Life!

Call/WhatsApp: +60125661365

Kongsi

Rujukan

Scroll to Top

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Perut & Sistem Gastrousus

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Rahim

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Paru-Paru

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Kencing Manis

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Buah Pinggang

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Hati

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Jantung