Artikel : 

Madu dan Cirit-Birit

oleh Hakeema Rozainah

Cirit-birit berlaku kerana usus menolak tinja atau najis sebelum air diserap. Ini boleh berlaku apabila terdapat keradangan pada lapisan usus yang menyebabkan lebihan cecair mengalir masuk pada najis. Ini juga merupakan reaksi semula jadi jasad bagi menyingkirkan bendasing seperti bakteria berbahaya dan toksin daripada sistem pencernaan. Keracunan makanan amatlah sinonim dengan cirit-birit.

Cirit-birit adalah masalah pencernaan yang disebabkan oleh:

· keracunan makanan

· alahan makanan

· ubat-ubatan

Keracunan makanan berlaku disebabkan makanan yang telah tercemar dengan bakteria, virus dan parasit. Bakteria yang kebiasaannya menjadi penyebab keracunan makanan ialah bakteria E.coli dan bakteria Salmonella. Namun, terdapat juga bakteria lain yang boleh menjadi punca cirit-birit seperti Shigella, Campylobacter yang kebiasaannya pada kanak-kanak, Yersinia dan Clostridium.

Bukti Kajian Sains

· Antibakteria

Madu mempunyai sifat antibakteria yang mampu membunuh bakteria termasuklah bakteria E.coli dan Salmonella yang menjadi punca kepada cirit-birit. Bawang putih juga memiliki sifat antibakteria tersendiri. Kajian mendapati campuran madu dan bawang putih memberi kesan sinergistik, iaitu kesan yang lebih baik berdasarkan zon perencatan bakteria.

Oleh itu, tidak hairanlah, mengapa Ibnu Sina Wellness menggabungkan Lote Tree Honey dan bawang putih yang dipanggil Lote Tree Honey Pearl Garlic.

· Mengurangkan jangka masa cirit-birit yang dialami

Kajian mendapati madu dapat menyingkatkan masa cirit-birit dalam kalangan pesakit yang mengalami jangkitan kuman pada perut melalui sifat antibakteria yang ada pada madu. Bakteria akan mula berkurangan setelah meminum madu. Hal ini kerana madu mengandungi hidrogen peroksida yang mampu membunuh bakteria dan kulat berbahaya.

· Memberi kesan kelegaan

Madu tulen terutamanya Lote Tree Honey memberi kesan kelegaan bagi sistem pencernaan dan membantu mengurangkan simptom cirit-birit. Kajian terhadap 150 orang kanak-kanak dengan masalah keradangan perut akut mendapati kanak-kanak yang meminum madu bersama cecair rehidrasi memberi kesan kesembuhan cirit-birit dengan lebih baik daripada kanak-kanak yang tidak meminum madu.

Allah Yang Maha Pemberi Petunjuk (Al-Hadi) sentiasa memberi bimbingan dan hidayah kepada hamba-Nya dalam setiap bidang kehidupan demi kesihatan dan kesejahteraan. Kepentingan dalam menjaga jasad dengan mengambil makanan yang bersih, segar dan halalan toyyiban ada perlu agar dapat mencegah daripada terkena cirit-birit. Bagi mereka yang mengalami cirit-birit, Allah SWT telah mencipta lebah kerana madu di badannya yang mengadungi antibakteria boleh dijadikan sebagai ubat bagi menyembuhkan pelbagai penyakit termasuklah cirit-birit. Pernah berlaku peristiwa Rasulullah SAW didatangi seseorang lelaki yang mangadu saudaranya mengalami sakit perut. Rasulullah SAW menyuruh orang itu memberikan minuman madu kepada

saudaranya. Setelah 3 kali minum, ternyata orang itu sembuh. Begitulah kasihnya Allah SWT kerana sentiasa memberi petunjuk dan peringatan kepada hamba-Nya agar mengikut gaya hidup fitrah agar sentiasa sihat walafiat dan tidak menzalimi diri sendiri. Sesungguhnya, kita hanya berikhitar dan merancang, Allah SWT juga yang menentukan segalanya.

Anda kena pastikan madu tersebut adalah asli seperti Lote Tree Honey! Lote Tree Honey merupakan madu terbaik di dunia daripada pokok Lote iaitu pokok yang berupaya hidup selama beratus tahun lamanya! Ia terbukti mempunyai 1001 manfaat.

Hubungi kami untuk mengetahui secara lebih mendalam tentang kelebihan Lote Tree Honey!

Cantik luaran bermula dari cantik dalaman!

NAK CANTIK? SIHAT? AWET MUDA SEMASA DI RUMAH? KEMBALI DARA DAN BERSERI? Jom amalkan Young & Healthy Honey sekarang!

Madu asli kaya antioksidan yang menggalakkan percambahan sel-sel baharu agar kulit kelihatan remaja dan awet muda sentiasa. Rahsia turun-temurun dari zaman dahulu untuk kekal sihat, cantik dan berseri setiap hari!

TIADA LAGI KEPUTIHAN! TIADA MASALAH SENGGUGUT! TIADA CYST! TIADA FIBROID! TIADA POLIP! TIADA ENDOMETRIOSIS

PERCUMA New Life Challenge bernilai RM299.00 dengan setiap pembelian pertama mana-mana madu Elixir of Life!

Call/WhatsApp: +60125661365

ANDA DAH 4 SERIES? MENDERITA SISTEM IMUN LEMAH? ADA ULSER? SELALU SEMBELIT? GASTRIK? PROSTAT? LEMAH TENAGA BATIN??

Jom amalkan Immune Booster Honey!

Madu asli paling lazat mengandungi nigerooligosakarida, flavonoid dan polifenol untuk tingkatkan kekebalan sistem imun anda serta membantu merawat penyakit kronik yang anda alami!

PERCUMA New Life Challenge bernilai RM299.00 dengan setiap pembelian pertama mana-mana madu Elixir of Life!

Call/WhatsApp: +60125661365

Ibubapa lebih seronok dan aktif semasa bekerja dari rumah..tapi anak-anak pula lemau lesu malas belajar??? Jom berikan anak-anak anda Brainy Kidz Honey untuk tingkatkan sistem imun dan IQ mereka!

Madu asli kaya vitamin dan sebatian aktif yang menyokong pertumbuhan, menajamkan minda, memberikan sumber tenaga, serta tinggi nutrisi kepada anak-anak anda! Maniskan ikatan kekeluargaan dengan setiap suapan penuh nikmat Brainy Kidz Honey setiap hari!

PERCUMA New Life Challenge bernilai RM299.00 dengan setiap pembelian pertama mana-mana madu Elixir of Life!

Call/WhatsApp: +60125661365

Anda ada ASMA?
RESDUNG?
MIGRAIN?
Jom amalkan Breathe & Digest Honey!

Madu asli kaya mikroelemen dan kandungan enzim yang sangat bermanfaat bagi melancarkan sistem pencernaan agar anda tetap aktif setiap hari! Jom kebalkan sistem imun dan paru-paru dari dari Covid-19! Sayangi paru-paru anda dan nikmati pelbagai lagi khasiat madu yang menakjubkan!

PERCUMA New Life Challenge bernilai RM299.00 dengan setiap pembelian pertama mana-mana madu Elixir of Life!

Call/WhatsApp: +60125661365

Kongsi

Rujukan

Scroll to Top

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Perut & Sistem Gastrousus

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Rahim

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Paru-Paru

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Kencing Manis

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Buah Pinggang

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Hati

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Jantung