Artikel : 

Madu dan Kanser Kolorektal (Kanser Usus)

oleh Hakeema Rozainah

Kanser ini kebiasaannya bermula daripada kelompok sel dipanggil polip (unjuran berbentuk jejari) di dalam usus. Dari semasa ke semasa, polip ini akan bertukar kepada sel kanser dan merebak menjadi kanser usus. Kanser usus atau kanser kolorektal pula merupakan kanser yang berlaku di bahagian akhir laluan penghadaman iaitu meliputi usus besar hingga ke rektum akibat daripada longgokan toksin beracun yang tersumbat daripada pelbagai faktor seperti pemakanan tidak sihat, ubat-ubatan sintetik, asap rokok, dan sebagainya.

Oleh itu, diciptakan madu seperti Lote Tree Honey/Elixir of Life oleh Allah SWT untuk menyembuhkan penyakit dan mempunyai 1001 manfaat.

Bukti Kajian Sains

· Sifat pencegahan kemo

Madu dipercayai mempunyai sifat pencegahan kemo (chemopreventive) dalam kajian ke atas model haiwan yang mempunyai kanser kolorektal. Hasil histologi atau gambaran mikroskop mendapati biomarker bagi mengesan kanser kolorektal berkurang dan tiada kesan toksik terhadap haiwan berdasarkan ujian enzim hati dan fungsi buah pinggang. Kebanyakan kajian terkini yang dijalankan adalah untuk mencari alternatif bagi rawatan kanser kolon seperti pencegahan kemo. Pencegahan kemo adalah cara penggunaan bahan semula jadi atau sintetik bagi mengurangkan risiko pertumbuhan kanser atau mengurangkan risiko untuk kanser berulang. Sebagaimana yang kita ketahui, kemoterapi memberi pelbagai kesan sampingan yang buruk seperti cirit-birit, salur darah tersumbat, kekurangan sel darah putih, dan sebagainya

· Sifat antikanser

Madu menunjukkan sifat antikanser melalui mekanisme antioksidan atau pro-oksida yang bergantung kepada keadaan tekanan oksidatif dalam sesuatu jenis kanser.

· Kesan opoptotik

Kajian yang dilakukan ke atas kanser usus mendapati madu memberi kesan apoptotik terhadap sel kanser tersebut. Kesan apoptotik ialah kesan kematian sel secara fitrah tanpa paksaan. Ini merupakan kesan semula jadi dalam kitaran sel yang tidak membabitkan kecederaan.

Allah Yang Maha Kesempurnaan (Al-Jalil) telah menciptakan organ perut dan sistem gastrousus dengan sempurna untuk memproses dan mencerna segala makanan yang ditelan. Namun, kerana adanya longgokan toksin beracun ini dalam jasad, mutasi berlaku lalu mengakibatkan kanser usus. Oleh itu, Allah SWT telah menciptakan madu yang mempunyai sifat antioksidan dan antikeradangan serta mempunyai kesan positif terhadap kanser. Madu juga didapati mempunyai sifat pencegahan kemo dan memberi kesan apoptoik kepada kanser. Maka sepatutnya kita menjaga jasad sebaik mungkin agar mengikut kaedah fitrah. Walau sehebat manapun ujian dihadapi, tempuhilah dengan reda, sabar dan tawakal kepada Allah SWT. Jangan cepat berputus asa. Sesungguhnya Allah SWT mengirimkan penyakit bersama penawar.

Anda kena pastikan madu tersebut adalah asli seperti Lote Tree Honey! Lote Tree Honey merupakan madu terbaik di dunia daripada pokok Lote iaitu pokok yang berupaya hidup selama beratus tahun lamanya! Ia terbukti mempunyai 1001 manfaat.

Hubungi kami untuk mengetahui secara lebih mendalam tentang kelebihan Lote Tree Honey!

Cantik luaran bermula dari cantik dalaman!

NAK CANTIK? SIHAT? AWET MUDA SEMASA DI RUMAH? KEMBALI DARA DAN BERSERI? Jom amalkan Young & Healthy Honey sekarang!

Madu asli kaya antioksidan yang menggalakkan percambahan sel-sel baharu agar kulit kelihatan remaja dan awet muda sentiasa. Rahsia turun-temurun dari zaman dahulu untuk kekal sihat, cantik dan berseri setiap hari!

TIADA LAGI KEPUTIHAN! TIADA MASALAH SENGGUGUT! TIADA CYST! TIADA FIBROID! TIADA POLIP! TIADA ENDOMETRIOSIS

PERCUMA New Life Challenge bernilai RM299.00 dengan setiap pembelian pertama mana-mana madu Elixir of Life!

Call/WhatsApp: +60125661365

ANDA DAH 4 SERIES? MENDERITA SISTEM IMUN LEMAH? ADA ULSER? SELALU SEMBELIT? GASTRIK? PROSTAT? LEMAH TENAGA BATIN??

Jom amalkan Immune Booster Honey!

Madu asli paling lazat mengandungi nigerooligosakarida, flavonoid dan polifenol untuk tingkatkan kekebalan sistem imun anda serta membantu merawat penyakit kronik yang anda alami!

PERCUMA New Life Challenge bernilai RM299.00 dengan setiap pembelian pertama mana-mana madu Elixir of Life!

Call/WhatsApp: +60125661365

Ibubapa lebih seronok dan aktif semasa bekerja dari rumah..tapi anak-anak pula lemau lesu malas belajar??? Jom berikan anak-anak anda Brainy Kidz Honey untuk tingkatkan sistem imun dan IQ mereka!

Madu asli kaya vitamin dan sebatian aktif yang menyokong pertumbuhan, menajamkan minda, memberikan sumber tenaga, serta tinggi nutrisi kepada anak-anak anda! Maniskan ikatan kekeluargaan dengan setiap suapan penuh nikmat Brainy Kidz Honey setiap hari!

PERCUMA New Life Challenge bernilai RM299.00 dengan setiap pembelian pertama mana-mana madu Elixir of Life!

Call/WhatsApp: +60125661365

Anda ada ASMA?
RESDUNG?
MIGRAIN?
Jom amalkan Breathe & Digest Honey!

Madu asli kaya mikroelemen dan kandungan enzim yang sangat bermanfaat bagi melancarkan sistem pencernaan agar anda tetap aktif setiap hari! Jom kebalkan sistem imun dan paru-paru dari dari Covid-19! Sayangi paru-paru anda dan nikmati pelbagai lagi khasiat madu yang menakjubkan!

PERCUMA New Life Challenge bernilai RM299.00 dengan setiap pembelian pertama mana-mana madu Elixir of Life!

Call/WhatsApp: +60125661365

Kongsi

Rujukan

  • Latifah Saiful Yazan, Muhamad Firdaus Shyfiq Muhamad Zali, Razana Mohd Ali, Nurul Amira Zainal, Nurulaidah Esa, Sarah Sapuan, Yong Sze Ong, Yin Sim Tor, Banulata Gopalsamy, Fui Ling Voon, Sharifah
  •  Sakinah Syed Alwi, “Chemopreventive Properties and Toxicity of Kelulut Honey in Sprague Dawley Rats Induced with Azoxymethane”, BioMed Research International, vol. 2016, Article ID 4036926, 6 pages, 2016.
  • Erejuwa, O., Sulaiman, S., & Wahab, M. (2014). Effects of Honey and Its Mechanisms of Action on the Development and Progression of Cancer. Molecules, 19(2), 2497–2522.
  • Sarfraz Ahmed, Nor Hayati Othman, “Honey as a Potential Natural Anticancer Agent: A Review of Its Mechanisms”, Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, vol.
Scroll to Top

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Perut & Sistem Gastrousus

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Rahim

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Paru-Paru

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Kencing Manis

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Buah Pinggang

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Hati

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Jantung