Artikel : 

Madu dan Resdung

oleh Hakeema Rozainah

Madu Melegakan Resdung

Anda sudah lama menghidapi masalah resdung? Bermacam-macam cara dan pelbagai ubat telah dicuba, namun tiada yang berkesan?

Resdung

Resdung atau sinus adalah keradangan pada rongga pernafasan yang terletak di kepala. Ini merupakan hasil tindak balas sistem imun jasad dalam menyingkirkan bendasing. Namun, tindak balas yang dihasilkan terlalu sensitif dan mengakibatkan pengeluaran mukus atau lendir secara berlebihan. Ini memberi rasa ketidakselesaan yang berpanjangan. Pantang sahaja terdedah pada hama, debu, bulu haiwan peliharaan, mahupun kulat, pasti resdung akan terjadi. Rongga pernafasan adalah tempat di mana udara berinteraksi dengan lapisan membran hidung dan merupakan sistem pertahanan jasad yang pertama.

Oleh itu, jom minum Lote Tree Honey/Elixir of Life dan lihat keberkesanannya. Boleh diminum begitu sahaja atau campurkan madu bersama jus lemon. Minum jus lemon campuran madu ini dua kali sehari dapat melegakan resdung.

Bukti Kajian Sains

· Antibakteria

Madu berkesan membunuh pelbagai jenis bakteria termasuklah bakteria penyebab resdung kronik. Kajian menunjukan madu lebih efektif melawan bakteria berbanding antibiotik sedia ada. Madu mengandungi hidrogen peroksida semula jadi yang bertindak sebagai antibakteria melawan bakteria penyebab resdung.

· Antiinflamasi/ antikeradangan

Madu mempunyai sifat antikeradangan yang dapat menyembuhkan keradangan akibat resdung. Kesan antibakteria juga dapat membantu mengurangkan keradangan. Keradangan dan tekanan oksidatif saling berkait antara satu sama lain. Kajian sains menunjukkan madu memberi kesan antikeradangan dan membaiki status tekanan oksidatif.

· Memberi kesan kelegaan

Madu mampu melegakan saluran pernafasan, sakit tekak dan membersihkan lebihan lendir yang disebabkan resdung. Hasil kesan antibakteria dan antikeradangan yang ada pada madu juga membantu memulihkan keadaan resdung dan rongga pernafasan kembali normal.

Allah Maha Penjaga atau Memelihara (Al-Hafiz) telah menciptakan hidung yang mempunyai penapisnya yang tersendiri untuk menapis udara sebelum memasuki paru-paru. Namun, kerana gaya hidup manusia itu sendiri yang terdedah kepada persekitaran yang kotor dan berdebu boleh mencetuskan penyakit resdung. Kepada yang mengalami masalah resdung, amalkanlah meminum madu kerana kandungan dalam madu mengandungi bakteria yang dapat membantu membersihkan bahagian sinus daripada bakteria penyebab resdung. Rasulullah SAW juga pernah bersabda sesiapa yang menjilat madu dengan air liurnya sebanyak tiga kali makan pagi setiap bulan, dia tidak akan kena bencana (penyakit) yang berat. Sesungguhnya perlindungan dan pemeliharaan Allah SWT dalam memelihara kesihatan dan keselamatan umat manusia berterusan tanpa akhirnya kecuali dengan kehendak-Nya. Yakinlah bahawa Allah SWT tidak membebani seseorang kecuali sesuai dengan kemampuan dan kesanggupannya. Ujian kesusahan dan kesakitan adalah cara Allah SWT menyelamatkan hamba-Nya daripada azab api neraka.

Anda kena pastikan madu tersebut adalah asli seperti Lote Tree Honey! Lote Tree Honey merupakan madu terbaik di dunia daripada pokok Lote iaitu pokok yang berupaya hidup selama beratus tahun lamanya! Ia terbukti mempunyai 1001 manfaat.

Hubungi kami untuk mengetahui secara lebih mendalam tentang kelebihan Lote Tree Honey!

Cantik luaran bermula dari cantik dalaman!

NAK CANTIK? SIHAT? AWET MUDA SEMASA DI RUMAH? KEMBALI DARA DAN BERSERI? Jom amalkan Young & Healthy Honey sekarang!

Madu asli kaya antioksidan yang menggalakkan percambahan sel-sel baharu agar kulit kelihatan remaja dan awet muda sentiasa. Rahsia turun-temurun dari zaman dahulu untuk kekal sihat, cantik dan berseri setiap hari!

TIADA LAGI KEPUTIHAN! TIADA MASALAH SENGGUGUT! TIADA CYST! TIADA FIBROID! TIADA POLIP! TIADA ENDOMETRIOSIS

PERCUMA New Life Challenge bernilai RM299.00 dengan setiap pembelian pertama mana-mana madu Elixir of Life!

Call/WhatsApp: +60125661365

ANDA DAH 4 SERIES? MENDERITA SISTEM IMUN LEMAH? ADA ULSER? SELALU SEMBELIT? GASTRIK? PROSTAT? LEMAH TENAGA BATIN??

Jom amalkan Immune Booster Honey!

Madu asli paling lazat mengandungi nigerooligosakarida, flavonoid dan polifenol untuk tingkatkan kekebalan sistem imun anda serta membantu merawat penyakit kronik yang anda alami!

PERCUMA New Life Challenge bernilai RM299.00 dengan setiap pembelian pertama mana-mana madu Elixir of Life!

Call/WhatsApp: +60125661365

Ibubapa lebih seronok dan aktif semasa bekerja dari rumah..tapi anak-anak pula lemau lesu malas belajar??? Jom berikan anak-anak anda Brainy Kidz Honey untuk tingkatkan sistem imun dan IQ mereka!

Madu asli kaya vitamin dan sebatian aktif yang menyokong pertumbuhan, menajamkan minda, memberikan sumber tenaga, serta tinggi nutrisi kepada anak-anak anda! Maniskan ikatan kekeluargaan dengan setiap suapan penuh nikmat Brainy Kidz Honey setiap hari!

PERCUMA New Life Challenge bernilai RM299.00 dengan setiap pembelian pertama mana-mana madu Elixir of Life!

Call/WhatsApp: +60125661365

Anda ada ASMA?
RESDUNG?
MIGRAIN?
Jom amalkan Breathe & Digest Honey!

Madu asli kaya mikroelemen dan kandungan enzim yang sangat bermanfaat bagi melancarkan sistem pencernaan agar anda tetap aktif setiap hari! Jom kebalkan sistem imun dan paru-paru dari dari Covid-19! Sayangi paru-paru anda dan nikmati pelbagai lagi khasiat madu yang menakjubkan!

PERCUMA New Life Challenge bernilai RM299.00 dengan setiap pembelian pertama mana-mana madu Elixir of Life!

Call/WhatsApp: +60125661365

Kongsi

Rujukan

Scroll to Top

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Perut & Sistem Gastrousus

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Rahim

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Paru-Paru

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Kencing Manis

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Buah Pinggang

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Hati

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Jantung