Artikel : 

Madu Legakan Sembelit

oleh Hakeema Rozainah

“Sembelit Lagi! Tahukah Anda Madu Juga Memberi Kesan Julap (Laxative) Ringan?”

Kesukaran membuang air besar atau sembelit sering kali merunsingkan keadaan anda seharian.

Sembelit merupakan masalah kesukaran membuang air besar yang boleh terjadi kerana pelbagai faktor seperti amalan pemakanan tidak sihat dan pembentukan kanser usus yang menghalang pengeluaran najis. Kekerapan setiap orang membuang air besar mungkin berbeza, namun jika seseorang hanya melakukannya kurang daripada tiga kali seminggu, maka itu merupakan petanda sembelit. Pada awalnya sembelit akan menyebabkan ketidakselesaan yang akhirnya menimbulkan rasa sakit ketika membuang air besar.

Secara fitrahnya, usus berfungsi menghadam makanan, mengawal keseimbangan air dan melawan toksin dalam bentuk kuman. Dalam bahagian usus, terdapat bakteria baik dan bakteria jahat yang melancarkan sistem penghadaman serta menggalakkan penyerapan nutrien. Usus terbahagi kepada dua iaitu usus kecil yang memecahkan makanan kepada nutrien, lalu disalurkan ke dalam salur darah untuk dihantar ke seluruh jasad, manakala usus besar berfungsi mengepam toksin dalam bentuk najis keluar daripada sistem jasad. Kegagalan usus berfungsi secara fitrah disebabkan oleh longgokan toksin beracun dalam bentuk kolesterol jahat, daging merah, jangkitan kuman dan virus, asap rokok, ikan masin, dan minuman beralkohol yang tersumbat pada dinding usus menyebabkan sembelit, seterusnya mengakibatkan keradangan usus yang boleh mencetus kepada kanser usus jika tidak dirawat.

Oleh itu, pengambilan Lote Tree Honey/Elixir of Life akan dapat merawat sembelit kerana di dalamnya terdapat enzim yang membantu pencernaan dan menyeimbangkan kandungan asid dalam jasad.

Bukti Kajian Sains

· Berfungsi sebagai julap ringan (mild laxative)

Madu membantu menyelesaikan masalah sembelit dengan bertindak sebagai julap yang lembut pada perut. Madu boleh diminum begitu sahaja atau dicampur dengan air, teh atau susu suam. Kajian menunjukkan fruktos yang belum habis dicerna yang ada dalam madu memberikan kesan julap.

· Madu kaya dengan probiotik

Probiotik ialah bakteria baik yang membantu percernaan lebih efisien dan menguatkan sistem imun jasad. Antara probiotik yang terdapat dalam madu ialah bakteria Bifidus dan Lactobacillus. Bakteria baik ini dapat menghalang pertumbuhan bakteria jahat dan secara tidak langsung memberi kesan antibakteria jahat di dalam perut. Istimewanya madu ini kerana ia adalah produk bukan tenusu yang mempunyai probiotik. Jadi, ini merupakan penyelesaian bagi individu yang mempunyai masalah penghadaman laktosa tetapi ingin mendapatkan probiotik.

· Madu mengandungi enzim

Madu mempunyai enzim yang membantu pencernaan dan secara tidak langsung merawat sembelit. Kandungan kalium atau potasium yang terkandung dalam madu menyeimbangkan kandungan asid dalam jasad.

Allah Yang Maha Pemberi Kurnia (Al-Wahab) telah memberi nikmat dalam pelbagai bentuk dan rupa bagi memenuhi keperluan manusia. Dikurniakan pelbagai makanan dan tumbuh-tumbuhan bukan sahaja sebagai makanan semata tetapi juga manfaat kepada kesihatan manusia. Terjadinya sembelit disebabkan perbuatan manusia itu sendiri yang sering lalai dan tidak mengamalkan gaya hidup fitrah lalu menyebabkan longgokan toksin yang menghalang sel daripada menjalankan fungsinya mengikut Teknologi Fitrah (programming) aturan Allah SWT. Kepada mereka yang mengalami sembelit, boleh mengamalkan diet pemakanan yang sihat seperti mengambil madu, sayur-sayuran, buah-buahan, herba, dan probiotik (yogurt). Walaupun madu memiliki kandungan asam yang tinggi, namun madu mudah dicerna oleh perut yang paling sensitif sekalipun kerana molekul gula pada madu dapat berubah menjadi gula lain seperti fruktosa menjadi glukosa. Sesungguhnya betapa permurahnya dan luasnya pemberian Allah SWT kepada manusia. Oleh itu, kembalilah kepada gaya hidup fitrah agar jasad kita sentiasa terpelihara.

Anda kena pastikan madu tersebut adalah asli seperti Lote Tree Honey! Lote Tree Honey merupakan madu terbaik di dunia daripada pokok Lote iaitu pokok yang berupaya hidup selama beratus tahun lamanya! Ia terbukti mempunyai 1001 manfaat.

Hubungi kami untuk mengetahui secara lebih mendalam tentang kelebihan Lote Tree Honey!

Cantik luaran bermula dari cantik dalaman!

NAK CANTIK? SIHAT? AWET MUDA SEMASA DI RUMAH? KEMBALI DARA DAN BERSERI? Jom amalkan Young & Healthy Honey sekarang!

Madu asli kaya antioksidan yang menggalakkan percambahan sel-sel baharu agar kulit kelihatan remaja dan awet muda sentiasa. Rahsia turun-temurun dari zaman dahulu untuk kekal sihat, cantik dan berseri setiap hari!

TIADA LAGI KEPUTIHAN! TIADA MASALAH SENGGUGUT! TIADA CYST! TIADA FIBROID! TIADA POLIP! TIADA ENDOMETRIOSIS

PERCUMA New Life Challenge bernilai RM299.00 dengan setiap pembelian pertama mana-mana madu Elixir of Life!

Call/WhatsApp: +60125661365

ANDA DAH 4 SERIES? MENDERITA SISTEM IMUN LEMAH? ADA ULSER? SELALU SEMBELIT? GASTRIK? PROSTAT? LEMAH TENAGA BATIN??

Jom amalkan Immune Booster Honey!

Madu asli paling lazat mengandungi nigerooligosakarida, flavonoid dan polifenol untuk tingkatkan kekebalan sistem imun anda serta membantu merawat penyakit kronik yang anda alami!

PERCUMA New Life Challenge bernilai RM299.00 dengan setiap pembelian pertama mana-mana madu Elixir of Life!

Call/WhatsApp: +60125661365

Ibubapa lebih seronok dan aktif semasa bekerja dari rumah..tapi anak-anak pula lemau lesu malas belajar??? Jom berikan anak-anak anda Brainy Kidz Honey untuk tingkatkan sistem imun dan IQ mereka!

Madu asli kaya vitamin dan sebatian aktif yang menyokong pertumbuhan, menajamkan minda, memberikan sumber tenaga, serta tinggi nutrisi kepada anak-anak anda! Maniskan ikatan kekeluargaan dengan setiap suapan penuh nikmat Brainy Kidz Honey setiap hari!

PERCUMA New Life Challenge bernilai RM299.00 dengan setiap pembelian pertama mana-mana madu Elixir of Life!

Call/WhatsApp: +60125661365

Anda ada ASMA?
RESDUNG?
MIGRAIN?
Jom amalkan Breathe & Digest Honey!

Madu asli kaya mikroelemen dan kandungan enzim yang sangat bermanfaat bagi melancarkan sistem pencernaan agar anda tetap aktif setiap hari! Jom kebalkan sistem imun dan paru-paru dari dari Covid-19! Sayangi paru-paru anda dan nikmati pelbagai lagi khasiat madu yang menakjubkan!

PERCUMA New Life Challenge bernilai RM299.00 dengan setiap pembelian pertama mana-mana madu Elixir of Life!

Call/WhatsApp: +60125661365

Kongsi

Rujukan

Scroll to Top

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Perut & Sistem Gastrousus

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Rahim

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Paru-Paru

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Kencing Manis

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Buah Pinggang

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Hati

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Jantung