Artikel : 

Madu Pembangkit Sistem Imun

oleh Hakeema Rozainah

Madu Membina Sistem Imun (Immune Booster)

Kepentingan sistem imun

Sistem imun ialah sistem pertahanan badan yang dapat melawan pelbagai jenis penyakit. Sistem imun mempunyai memori tersendiri untuk mengenal pasti dan melawan mikrob atau bendasing yang akan memberi mudarat kepada jasad. Terdapat beberapa simptom yang perlu diambil perhatian menandakan sistem imun dalam keadaan lemah. Antaranya:

· Berasa letih sepanjang masa

· Dalam keadaan yang amat tertekan

· Sentiasa terkena selesema

· Masalah pencernaan

· Luka yang lambat sembuh

· Sentiasa terkena jangkitan bakteria

Bukti Kajian Sains

Madu asli berkualiti tinggi seperti Lote Tree Honey/Elixir of Life dapat meningkatkan sistem pertahanan jasad secara optimum.

· Penggalak sistem imun

Sifat antioksidan yang ada pada madu akan menggalakkan sistem imun badan. Dalam kajian berkenaan respon imun dalam kultur tisu, madu mampu meningkatkan bilangan antibodi, limfosit B dan T, eosinophil, neutrophil dan sel-sel lain berkaitan imun. Ini juga dapat memberi perlindungan daripada selesema dan batuk yang kemudiannya boleh mendorong kepada serangan asma.

· Madu kaya dengan probiotik

Probiotik ialah bakteria baik yang membantu percernaan menjadi lebih efisien dan menguatkan sistem imun jasad. Antara probiotik yang terdapat dalam madu ialah bakteria Bifidus dan Lactobacillus. Bakteria baik ini dapat menghalang pertumbuhan bakteria jahat. Istimewanya madu adalah kerana ia produk bukan tenusu yang mempunyai probiotik. Jadi, ini merupakan penyelesaian bagi individu yang mempunyai masalah penghadaman laktosa tetapi masih ingin mendapatkan probiotik.

Allah Yang Maha Suci (Al-Quddus), Maha Bersih dan Maha Sempurna telah menciptakan manusia ini sempurna dilengkapi dengan sistem pertahanannya yang canggih dan tersendiri. Namun kerana kecuaian manusia itu, sistem pertahanannya menjadi bermasalah. Kerana kasih-Nya terhadap manusia itu, lalu diciptakan madu sebagai ubat yang paling mujarab bagi merawat pelbagai penyakit. Hal ini kerana di dalam madu tersebut mengandungi pelbagai mineral seperti natrium, kalsium, magnesium, alumunium, besi, fosforus dan kalium. Selain itu, di dalam madu juga terdapat enzim diastase, invertase, glukosa oksidase, peroksidase, dan lipase. Kesemua ini berguna untuk metabolisme tubuh dan seterusnya membina sistem imun jasad manusia. Oleh itu, peliharalah sistem enjin jasad degan mengamalkan gaya hidup fitrah agar terhindar daripada penyakit berjangkit dan kronik. Sesungguhnya segala apa diciptakan oleh Allah tidak sia-sia dan mempunyai hikmah-Nya tersendiri.

Anda kena pastikan madu tersebut adalah asli seperti Lote Tree Honey! Lote Tree Honey merupakan madu terbaik di dunia daripada pokok Lote iaitu pokok yang berupaya hidup selama beratus tahun lamanya! Ia terbukti mempunyai 1001 manfaat.

Hubungi kami untuk mengetahui secara lebih mendalam tentang kelebihan Lote Tree Honey!

Cantik luaran bermula dari cantik dalaman!

NAK CANTIK? SIHAT? AWET MUDA SEMASA DI RUMAH? KEMBALI DARA DAN BERSERI? Jom amalkan Young & Healthy Honey sekarang!

Madu asli kaya antioksidan yang menggalakkan percambahan sel-sel baharu agar kulit kelihatan remaja dan awet muda sentiasa. Rahsia turun-temurun dari zaman dahulu untuk kekal sihat, cantik dan berseri setiap hari!

TIADA LAGI KEPUTIHAN! TIADA MASALAH SENGGUGUT! TIADA CYST! TIADA FIBROID! TIADA POLIP! TIADA ENDOMETRIOSIS

PERCUMA New Life Challenge bernilai RM299.00 dengan setiap pembelian pertama mana-mana madu Elixir of Life!

Call/WhatsApp: +60125661365

ANDA DAH 4 SERIES? MENDERITA SISTEM IMUN LEMAH? ADA ULSER? SELALU SEMBELIT? GASTRIK? PROSTAT? LEMAH TENAGA BATIN??

Jom amalkan Immune Booster Honey!

Madu asli paling lazat mengandungi nigerooligosakarida, flavonoid dan polifenol untuk tingkatkan kekebalan sistem imun anda serta membantu merawat penyakit kronik yang anda alami!

PERCUMA New Life Challenge bernilai RM299.00 dengan setiap pembelian pertama mana-mana madu Elixir of Life!

Call/WhatsApp: +60125661365

Ibubapa lebih seronok dan aktif semasa bekerja dari rumah..tapi anak-anak pula lemau lesu malas belajar??? Jom berikan anak-anak anda Brainy Kidz Honey untuk tingkatkan sistem imun dan IQ mereka!

Madu asli kaya vitamin dan sebatian aktif yang menyokong pertumbuhan, menajamkan minda, memberikan sumber tenaga, serta tinggi nutrisi kepada anak-anak anda! Maniskan ikatan kekeluargaan dengan setiap suapan penuh nikmat Brainy Kidz Honey setiap hari!

PERCUMA New Life Challenge bernilai RM299.00 dengan setiap pembelian pertama mana-mana madu Elixir of Life!

Call/WhatsApp: +60125661365

Anda ada ASMA?
RESDUNG?
MIGRAIN?
Jom amalkan Breathe & Digest Honey!

Madu asli kaya mikroelemen dan kandungan enzim yang sangat bermanfaat bagi melancarkan sistem pencernaan agar anda tetap aktif setiap hari! Jom kebalkan sistem imun dan paru-paru dari dari Covid-19! Sayangi paru-paru anda dan nikmati pelbagai lagi khasiat madu yang menakjubkan!

PERCUMA New Life Challenge bernilai RM299.00 dengan setiap pembelian pertama mana-mana madu Elixir of Life!

Call/WhatsApp: +60125661365

Kongsi

Rujukan

Scroll to Top

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Perut & Sistem Gastrousus

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Rahim

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Paru-Paru

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Kencing Manis

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Buah Pinggang

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Hati

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Jantung