Artikel : 

Madu Pengganti Ubat Batuk

oleh Hakeema Rozainah

Adakah Batuk Itu Normal?

Secara amnya, batuk adalah normal. Batuk merupakan reaksi semula jadi jasad untuk mengeluarkan bendasing daripada saluran pernafasan. Batuk dapat membantu membersihkan tekak daripada kahak, lendir dan sebagainya.

Walau bagaimanapun, batuk yang berterusan sepanjang masa boleh menjadi simptom kepada pelbagai penyakit. Malah, batuk yang disertai dengan kahak yang berbuih atau berdarah perlu dipandang serius. Antara penyakit yang berkaitan dengan batuk ialah:

· Resdung

· Asma

· Paru-paru berair

· Kanser paru-paru

· Pneumonia

Bagi sesetengah kes, batuk tidak mempunyai kaitannya dengan masalah paru-paru. Contohnya, refluks asid (GERD) juga boleh menyebabkan batuk. Batuk yang berpanjangan bukan sahaja menandakan simptom penyakit, malah boleh mengganggu kualiti hidup seseorang. Tidur akan sentiasa terganggu apabila batuk dan menyebabkan seseorang tidak mendapat rehat yang cukup dan jasad menjadi letih untuk mengharungi kehidupan seharian.

Oleh itu, Lote Tree Honey itu sendiri sudah cukup berkesan bagi melegakan batuk. Selain itu, madu juga boleh dicampur dengan jus lemon atau teh untuk merawat sakit tekak. Dalam kajian yang melibatkan kanak-kanak berusia dua tahun ke atas dengan masalah pernafasan telah menunjukkan bahawa pengambilan dua sudu kecil madu setiap hari sebelum tidur dapat merawat batuk dan membantu untuk tidur lebih lena.

Bukti Kajian Sains

· Kesan madu lebih efektif berbanding ubat batuk

Madu memberi kesan kelegaan lebih baik berbanding ubat batuk (dextromethorphan) dan antihistamina. Kajian ini dibuktikan apabila kesan madu beserta ubat batuk dikaji pada kanak-kanak seramai 139 orang yang menghidapi batuk ketika malam kerana jangkitan saluran pernafasan. Kanak-kanak dan ibu bapa bersetuju bahawa madu melegakan batuk dan membantu tidur malam lebih lena.

· Sifat antibakteria

Madu turut mempunyai sifat antibakteria yang membantu memberi salutan perlindungan dan meringankan gangguan pada tekak. Malah madu juga berperanan dalam menggalakkan penyembuhan akibat kerengsaan pada tekak.

· Madu tidak memberi kesan mengantuk

Madu selamat diminum pada bila-bila waktu termasuklah dalam keadaan yang memerlukan konsentrasi tinggi seperti memandu, bekerja, belajar dan sebagainya. Kebanyakan ubat batuk mempunyai kesan sampingan seperti mengantuk. Ubat batuk yang mengandungi pholcodeine atau dextromethorphan memberi signal pada otak agar berhenti untuk batuk. Ini akan memberi kesan mengantuk atau pening. Keadaan ini tidak memudaratkan ketika sedang berehat atau baring, tetapi sesuatu yang buruk mungkin boleh berlaku jika sedang memandu.

Allah Yang Maha Pemberi Kurnia (Al-Wahab) telah mengurniakan pelbagai nikmat termasuk madu kepada manusia. Madu bukan sahaja berfungsi sebagai makanan semata-mata, tetapi juga manfaat kepada kesihatan manusia serta boleh menyembuhkan pelbagai penyakit termasuklah batuk. Kandungan madu yang mengandungi pelargonium, guaifenesin dan dextromethorphan seperti yang terdapat dalam ubat batuk dapat melawan dan menghilangkan simptom batuk dan kahak. Malah Rasulullah SAW juga mengamalkan meminum madu sebelum makan pagi yang dibantu dengan air (air yang hendak digunakan untuk dicampurkan dengan madu itu hendaklah di simpan semalaman di dalam suatu bekas). Begitu luasnya pemberian Allah SWT kepada hamba-Nya dan akan berterusan selama-lamanya serta sukar untuk dihitung.

Anda kena pastikan madu tersebut adalah asli seperti Lote Tree Honey! Lote Tree Honey merupakan madu terbaik di dunia daripada pokok Lote iaitu pokok yang berupaya hidup selama beratus tahun lamanya! Ia terbukti mempunyai 1001 manfaat.

Hubungi kami untuk mengetahui secara lebih mendalam tentang kelebihan Lote Tree Honey!

Cantik luaran bermula dari cantik dalaman!

NAK CANTIK? SIHAT? AWET MUDA SEMASA DI RUMAH? KEMBALI DARA DAN BERSERI? Jom amalkan Young & Healthy Honey sekarang!

Madu asli kaya antioksidan yang menggalakkan percambahan sel-sel baharu agar kulit kelihatan remaja dan awet muda sentiasa. Rahsia turun-temurun dari zaman dahulu untuk kekal sihat, cantik dan berseri setiap hari!

TIADA LAGI KEPUTIHAN! TIADA MASALAH SENGGUGUT! TIADA CYST! TIADA FIBROID! TIADA POLIP! TIADA ENDOMETRIOSIS

PERCUMA New Life Challenge bernilai RM299.00 dengan setiap pembelian pertama mana-mana madu Elixir of Life!

Call/WhatsApp: +60125661365

ANDA DAH 4 SERIES? MENDERITA SISTEM IMUN LEMAH? ADA ULSER? SELALU SEMBELIT? GASTRIK? PROSTAT? LEMAH TENAGA BATIN??

Jom amalkan Immune Booster Honey!

Madu asli paling lazat mengandungi nigerooligosakarida, flavonoid dan polifenol untuk tingkatkan kekebalan sistem imun anda serta membantu merawat penyakit kronik yang anda alami!

PERCUMA New Life Challenge bernilai RM299.00 dengan setiap pembelian pertama mana-mana madu Elixir of Life!

Call/WhatsApp: +60125661365

Ibubapa lebih seronok dan aktif semasa bekerja dari rumah..tapi anak-anak pula lemau lesu malas belajar??? Jom berikan anak-anak anda Brainy Kidz Honey untuk tingkatkan sistem imun dan IQ mereka!

Madu asli kaya vitamin dan sebatian aktif yang menyokong pertumbuhan, menajamkan minda, memberikan sumber tenaga, serta tinggi nutrisi kepada anak-anak anda! Maniskan ikatan kekeluargaan dengan setiap suapan penuh nikmat Brainy Kidz Honey setiap hari!

PERCUMA New Life Challenge bernilai RM299.00 dengan setiap pembelian pertama mana-mana madu Elixir of Life!

Call/WhatsApp: +60125661365

Anda ada ASMA?
RESDUNG?
MIGRAIN?
Jom amalkan Breathe & Digest Honey!

Madu asli kaya mikroelemen dan kandungan enzim yang sangat bermanfaat bagi melancarkan sistem pencernaan agar anda tetap aktif setiap hari! Jom kebalkan sistem imun dan paru-paru dari dari Covid-19! Sayangi paru-paru anda dan nikmati pelbagai lagi khasiat madu yang menakjubkan!

PERCUMA New Life Challenge bernilai RM299.00 dengan setiap pembelian pertama mana-mana madu Elixir of Life!

Call/WhatsApp: +60125661365

Kongsi

Rujukan

Scroll to Top

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Perut & Sistem Gastrousus

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Rahim

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Paru-Paru

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Kencing Manis

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Buah Pinggang

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Hati

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Jantung