Artikel : 

Madu Penyembuh Luka

oleh Hakeema Rozainah

Tahukah Anda Madu Boleh Disapu pada Luka?

Sejarah Madu dalam Perubatan Tamadun Dunia

Dalam perubatan Ayuverdik India kuno, pes mentega madu digunakan selepas pembedahan yang menyakitkan seperti selepas menindik telinga. Lembaran papirus Eber pada zaman Mesir kuno merekodkan 147 preskripsi madu untuk kegunaan luaran. Antaranya, madu digunakan untuk merawat penyakit mata, keguguran rambut, luka luaran, kesan terbakar, dan penyakit kulit. Penggunaan madu untuk merawat luka telah diamalkan secara meluas oleh tamadun Mesir kuno, Assyria, Yunani dan Roman. Contohnya, dua jenis rawatan luka yang dicatatkan oleh perubatan Mesir kuno mengandungi madu dalam penyediaannya.

Kajian Herophilus iaitu pengasas sekolah perubatan Alexandria sekitar 300 sebelum Masihi, telah mengenal pasti 3 kaedah lazim yang biasa digunakan masyarakat Mesir ketika itu untuk merawat luka termasuklah penyediaan salap berasaskan madu dan lemak haiwan. Penggunaan madu untuk merawat luka diwarisi daripada zaman Yunani ke Rom, namun tidak pada perubatan Hippocrates. Dalam perubatan Rom pula, Celsus mencadangkan penggunaan madu untuk membersihkan luka lama dan Pliny pula mengatakan madu diletakkan pada bebola kapas semasa membersihkan luka tersebut.

Bukti Kajian Sains

· Sifat antibakteria dan antioksidan

Madu memberi kesan antibakteria yang membantu penyembuhan luka. Jangkitan kuman dapat dielakkan dengan lapisan perlindungan daripada madu. Kajian perubatan menunjuklan keberkesanan madu dalam sejarah saintifik. Kesan penyembuhan yang ada pada madu kerana jangkitan bakteria atau kuman punca kerengsaan dapat disingkirkan. Ini secara tidak langsung dapat mengurangkan kesan kerengsaan pada luka. Sifat antioksidan pula berfungsi meneutralkan radikal bebas penyebab kerosakan sel dan membantu penyembuhan luka.

Rujukan:

· Sifat antikerengsaan

Sifat antikerengsaan pada madu menyebabkan luka bertambah baik apabila disapu. Kajian klinikal menunjukan sapuan madu pada luka mengurangkan kerengsaan dan memberi kesan kelegaan.

Rujukan:

· Madu mengandungi hidrogen peroksida semula jadi yang berkesan merawat luka.

Hidrogen peroksida juga bertindak sebagai antiseptik berkesan melawan bakteria dan kulat yang ada pada luka.

· Bersifat asid

Madu mempunyai pH berasid antara 3.2 dan 4.5 yang dapat menggalakan penyembuhan luka. Apabila madu disapu pada luka, pH berasid merangsang darah untuk membebaskan oksigen bagi proses penyembuhan luka.

· Kesan osmotik

Kandungan gula secara semula jadi dalam madu memberi kesan osmotik iaitu membawa keluar air daripada tisu yang rosak. Ini mengurangkan bengkak dan melancarkan peredaran darah bagi penyembuhan luka. Gula ini juga membawa keluar air daripada sel bakteria dan mengelakkan jangkitan kuman daripada merebak.

Allah Yang Maha Pelindung (Al-Muhaymin) sentiasa melindungi manusia daripada bahaya dan bencana. Dia juga menjaga agar manusia lebih berhati-hati dan mendapatkan rawatan awal jika ditimpa musibah. Kepada mereka yang mengalami luka, pengambilan madu amat digalakkan kerana madu dianggap ibu segala makanan, minuman dan ubatan. Madu boleh digunakan untuk merawat luka-luka dan kesan terbakar dengan membunuh bakteria seperti Methicillin. Satu kajian pada tahun 2005 yang diterbitkan oleh British Journal of Surgery mendapati bahawa luka dan ulser lebih cepat sembuh dengan menyapu madu pada permukaan luka itu. Pengambilan Lote Tree Honey/Elixir of Life boleh dilakukan dengan menyapukannya kepada luka biasa atau kecil, gigitan serangga, kesan terbakar dan bisul. Sesungguhnya manusia amat memerlukan perlindungan yang berterusan daripada Allah SWT agar kembali kepada gaya hidup fitrah. Oleh itu, bersyukurlah jika musibah itu datang kerana ini menunjukkan kita adalah antara hamba-Nya yang terpilih untuk menerima ujian Allah SWT.

Anda kena pastikan madu tersebut adalah asli seperti Lote Tree Honey! Lote Tree Honey merupakan madu terbaik di dunia daripada pokok Lote iaitu pokok yang berupaya hidup selama beratus tahun lamanya! Ia terbukti mempunyai 1001 manfaat.

Hubungi kami untuk mengetahui secara lebih mendalam tentang kelebihan Lote Tree Honey!

Cantik luaran bermula dari cantik dalaman!

NAK CANTIK? SIHAT? AWET MUDA SEMASA DI RUMAH? KEMBALI DARA DAN BERSERI? Jom amalkan Young & Healthy Honey sekarang!

Madu asli kaya antioksidan yang menggalakkan percambahan sel-sel baharu agar kulit kelihatan remaja dan awet muda sentiasa. Rahsia turun-temurun dari zaman dahulu untuk kekal sihat, cantik dan berseri setiap hari!

TIADA LAGI KEPUTIHAN! TIADA MASALAH SENGGUGUT! TIADA CYST! TIADA FIBROID! TIADA POLIP! TIADA ENDOMETRIOSIS

PERCUMA New Life Challenge bernilai RM299.00 dengan setiap pembelian pertama mana-mana madu Elixir of Life!

Call/WhatsApp: +60125661365

ANDA DAH 4 SERIES? MENDERITA SISTEM IMUN LEMAH? ADA ULSER? SELALU SEMBELIT? GASTRIK? PROSTAT? LEMAH TENAGA BATIN??

Jom amalkan Immune Booster Honey!

Madu asli paling lazat mengandungi nigerooligosakarida, flavonoid dan polifenol untuk tingkatkan kekebalan sistem imun anda serta membantu merawat penyakit kronik yang anda alami!

PERCUMA New Life Challenge bernilai RM299.00 dengan setiap pembelian pertama mana-mana madu Elixir of Life!

Call/WhatsApp: +60125661365

Ibubapa lebih seronok dan aktif semasa bekerja dari rumah..tapi anak-anak pula lemau lesu malas belajar??? Jom berikan anak-anak anda Brainy Kidz Honey untuk tingkatkan sistem imun dan IQ mereka!

Madu asli kaya vitamin dan sebatian aktif yang menyokong pertumbuhan, menajamkan minda, memberikan sumber tenaga, serta tinggi nutrisi kepada anak-anak anda! Maniskan ikatan kekeluargaan dengan setiap suapan penuh nikmat Brainy Kidz Honey setiap hari!

PERCUMA New Life Challenge bernilai RM299.00 dengan setiap pembelian pertama mana-mana madu Elixir of Life!

Call/WhatsApp: +60125661365

Anda ada ASMA?
RESDUNG?
MIGRAIN?
Jom amalkan Breathe & Digest Honey!

Madu asli kaya mikroelemen dan kandungan enzim yang sangat bermanfaat bagi melancarkan sistem pencernaan agar anda tetap aktif setiap hari! Jom kebalkan sistem imun dan paru-paru dari dari Covid-19! Sayangi paru-paru anda dan nikmati pelbagai lagi khasiat madu yang menakjubkan!

PERCUMA New Life Challenge bernilai RM299.00 dengan setiap pembelian pertama mana-mana madu Elixir of Life!

Call/WhatsApp: +60125661365

Kongsi

Rujukan

Scroll to Top

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Perut & Sistem Gastrousus

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Rahim

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Paru-Paru

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Kencing Manis

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Buah Pinggang

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Hati

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Jantung