Artikel : 

Madu untuk Gout

oleh Hakeema Rozainah

Gout terjadi apabila asid urik berlebihan terkumpul di dalam badan. Asid urik ialah bahan kumuh berasal daripada sejenis protein yang dipanggil purin. Bahan kumuh ini akan dibuang melalui air kencing. Untuk masalah gout, asid urik yang berlebihan ini tidak dibuang dan berkumpul pada sendi, lalu mengakibatkan keradangan dan serangan gout yang amat menyakitkan. Penyakit ini selalunya dihidapi oleh lelaki dalam lingkungan umur 30 ke atas dan jarang sekali dihidapi oleh kaum wanita sebelum putus haid. Gout selalunya menyerang pada ibu jari kaki.

Antara simptom gout ialah:

· Ibu jari kaki menjadi merah, panas, bengkak dan tersangat sakit.

· Serangan selalunya berlaku secara tiba-tiba, kerap kali semalaman.

· Sakit mungkin berlarutan berhari-hari, atau sekurang-kurangnya 1-2 minggu untuk reda jika tidak dirawat.

· Sakit mungkin menyerang kembali selepas berminggu atau sebulan.

· Gout boleh menyerang sendi-sendi lain seperti buku lali, lutut, pergelangan tangan dan jari.

Bukti Kajian Sains

· Madu melegakan kesakitan

Madu dapat menghalang kesan kesakitan dengan mengawal tindak balas kimia dalam jasad. Madu kaya dengan nutrien dan pelbagai komponen yang mempamerkan banyak kesan terapeutik yang bermanfaat bagi mengatasi pelbagai penyakit. Madu mempunyai sifat antinociceptive yang mampu menghalang proses nociception dan menjadikan kesakitan kurang terasa, lalu melegakan kesakitan.

· Antikerengsaan / antikeradangan

Sifat antikerengsaan pada madu dapat mengurangkan bengkak atau keradangan akibat pelbagai penyakit termasuklah gout. Kajian menunjukkan dengan meminum madu akan memberi kesan antikerengsaan yang mengurangkan kadar prostaglandin iaitu hormon hasil tindak balas kesakitan yang dialami.

· Rendah kandungan purin

Madu merupakan makanan yang rendah purin dan pengambilan dalam kuantiti sederhana tidak mengakibatkan serangan gout. Kajian menunjukkan setelah seminggu pengambilan madu tulen bersama serbuk kulit kayu manis sebelum bersarapan terhadap 200 orang pesakit masalah sendi, seramai 73 orang daripadanya mendapati simptom gout mereka berkurangan dan mereka boleh berjalan tanpa rasa sakit setelah sebulan. Kajian pada model haiwan juga mendapati ekstrak kulit kayu manis dapat mengurangkan paras asid urik.

Allah Yang Maha Berupaya (Al-Qadir) berupaya melakukan apa sahaja yang dikehendakinya. Allah SWT berupaya memberikan manfaat dan mudarat kepada sesiapa yang dikehendaki-Nya. Oleh itu, kepada penderita penyakit gout, Allah SWT telah menciptakan madu untuk merawatnya. Dengan menyapukan madu pada tempat yang terkena gout, pelincir intraarticular terbentuk dan membolehkan penyingkiran asid urik. Selain itu, sifat antikerengsaan yang ada pada madu dapat mengurangkan bengkak atau keradangan. Nabi SAW pernah bersabda, madu juga dianggap ibu segala makanan, minuman dan ubatan. Maka kembalilah kepada fitrah dengan mengambil Lote Tree Honey/Elixir of Life sebagai ubat seperti yang disarankan oleh Nabi kita. Yakinlah Allah Maha Mendengar dan tidak membiarkan hamba-Nya bersendirian. Kita hanya perlu berdoa dan berusaha mencari penawar kerana setiap penyakit pasti ada ubatnya.

Anda kena pastikan madu tersebut adalah asli seperti Lote Tree Honey! Lote Tree Honey merupakan madu terbaik di dunia daripada pokok Lote iaitu pokok yang berupaya hidup selama beratus tahun lamanya! Ia terbukti mempunyai 1001 manfaat.

Hubungi kami untuk mengetahui secara lebih mendalam tentang kelebihan Lote Tree Honey!

Cantik luaran bermula dari cantik dalaman!

NAK CANTIK? SIHAT? AWET MUDA SEMASA DI RUMAH? KEMBALI DARA DAN BERSERI? Jom amalkan Young & Healthy Honey sekarang!

Madu asli kaya antioksidan yang menggalakkan percambahan sel-sel baharu agar kulit kelihatan remaja dan awet muda sentiasa. Rahsia turun-temurun dari zaman dahulu untuk kekal sihat, cantik dan berseri setiap hari!

TIADA LAGI KEPUTIHAN! TIADA MASALAH SENGGUGUT! TIADA CYST! TIADA FIBROID! TIADA POLIP! TIADA ENDOMETRIOSIS

PERCUMA New Life Challenge bernilai RM299.00 dengan setiap pembelian pertama mana-mana madu Elixir of Life!

Call/WhatsApp: +60125661365

ANDA DAH 4 SERIES? MENDERITA SISTEM IMUN LEMAH? ADA ULSER? SELALU SEMBELIT? GASTRIK? PROSTAT? LEMAH TENAGA BATIN??

Jom amalkan Immune Booster Honey!

Madu asli paling lazat mengandungi nigerooligosakarida, flavonoid dan polifenol untuk tingkatkan kekebalan sistem imun anda serta membantu merawat penyakit kronik yang anda alami!

PERCUMA New Life Challenge bernilai RM299.00 dengan setiap pembelian pertama mana-mana madu Elixir of Life!

Call/WhatsApp: +60125661365

Ibubapa lebih seronok dan aktif semasa bekerja dari rumah..tapi anak-anak pula lemau lesu malas belajar??? Jom berikan anak-anak anda Brainy Kidz Honey untuk tingkatkan sistem imun dan IQ mereka!

Madu asli kaya vitamin dan sebatian aktif yang menyokong pertumbuhan, menajamkan minda, memberikan sumber tenaga, serta tinggi nutrisi kepada anak-anak anda! Maniskan ikatan kekeluargaan dengan setiap suapan penuh nikmat Brainy Kidz Honey setiap hari!

PERCUMA New Life Challenge bernilai RM299.00 dengan setiap pembelian pertama mana-mana madu Elixir of Life!

Call/WhatsApp: +60125661365

Anda ada ASMA?
RESDUNG?
MIGRAIN?
Jom amalkan Breathe & Digest Honey!

Madu asli kaya mikroelemen dan kandungan enzim yang sangat bermanfaat bagi melancarkan sistem pencernaan agar anda tetap aktif setiap hari! Jom kebalkan sistem imun dan paru-paru dari dari Covid-19! Sayangi paru-paru anda dan nikmati pelbagai lagi khasiat madu yang menakjubkan!

PERCUMA New Life Challenge bernilai RM299.00 dengan setiap pembelian pertama mana-mana madu Elixir of Life!

Call/WhatsApp: +60125661365

Kongsi

Rujukan

Scroll to Top

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Perut & Sistem Gastrousus

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Rahim

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Paru-Paru

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Kencing Manis

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Buah Pinggang

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Hati

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Jantung