#educational CORETAN

KENALI ILAHI RAHSIA KESIHATAN EMOSI

Kenali Ilahi Rahsia Kesihatan Emosi

PENDAHULUAN

Pengenalan

Terdapat beberapa langkah untuk mencapai kesihatan rohani yang baik iaitu:

• Mengenali diri sendiri dan Pencipta. Setiap insan haruslah mencari kebenaran tentang hakikat kehidupan di dunia. Ini termasuklah kepercayaan yang jitu pada Yang Maha Kuasa. Terdapat pelbagai cara untuk mendekatkan diri dengan Pencipta seperti bersolat, bertafakur, mempelajari kitab agama serta berzikir. Cara lain adalah bersatu dengan alam seperti meneroka alam semulajadi bagi memuji kebesaran Allah SWT dan melibatkan diri dengan aktiviti kerohanian serta keagamaan.

• Memahami kehidupan sebagai perjalanan rohani. Menyedari bahawa setiap perkara yang berlaku mempunyai hikmah. Segala sikap positif seperti jujur, ikhlas, berkasih sayang, bersedekah, memberi maaf, boleh membantu kita memahami perjalanan rohani ini.

• Sentiasa menerima qada dan qadar. Setiap manusia akan mengalami waktu sukar dalam kehidupan mereka. Bersifat reda dan tawakal kepada Pencipta dapat membantu seseorang melalui detik sukar dalam hidup dan mengecapi kesihatan rohani yang mantap.

• Mengingati mati. Apabila seseorang itu menerima hakikat bahawa jasad akan musnah manakala roh akan berkekalan, rohaninya telah mencapai kematangan dan berada dalam keadaan yang sihat. Begitu juga apabila mereka kehilangan seseorang akibat kematian, rohani mereka akan lebih tenang kerana menyedari hakikat hukum alam ini.

Ayuh bantu diri atau orang lain rawat penyakit ini! Bantu mereka agar dapat kembali hidup normal seperti dahulu!
Anda nak sihat ? Jom Overhaul Body sekarang! Hubungi Pakar Konsultasi kami, mereka sedia membantu anda.

Whatsapp Kami Di Sini Sekarang >> https://ibnusina.ws/pmkami
Whatsapp Kami Di Sini Sekarang >> https://ibnusina.ws/pmSKRG
Whatsapp Kami Di Sini Sekarang >> https://ibnusina.ws/pmfree

Kongsi