Artikel : 

Kenapa buang air besar keluar najis warna hitam ?

oleh Hakeema Rozainah

Kebanyakan longgokan toksin beracun dalam bentuk batu hempedu yang terbentuk dalam pundi hempedu mengandungi sebanyak 70% campuran kolesterol, garam kalsium dan glikoprotein. Selebihnya terdapat campuran batu kolesterol dan batu tulen. Warna najis yang berbeza menandakan permasalahan tertentu seperti:

  1. Najis berwarna coklat menunjukkan terdapat jangkitan pada saluran hempedu.
  2. Najis berwarna hitam menunjukkan terdapat kalsium bilirubinat yang ditemui pada pesakit anemia dan fibrosis. 
  3. Najis berwarna kuning menunjukkan hati bermasalah yang telah menghalang garam hempedu daripada dirembes semasa proses penghadaman dan penyerapan makanan.
  4. Najis berwarna hijau menunjukkan cecair hempedu telah memasuki najis sehingga menyebabkan najis berwarna hijau. Warna hijau juga disebabkan oleh kehadiran kolesterol yang banyak dalam najis tersebut.

Allah Yang Maha Pemberi Petunjuk (Al-Hadi) sentiasa memberi petunjuk kepada hambaNya dalam apa jua bentuk hatta melalui najis sekali pun. Dengan adanya petunjuk ini, manusia akan lebih berhati-hati dan mengawal diri. Setiap sel pada jasad itu melaksanakan perintah (programming) mengikut Teknologi Fitrah aturan Allah SWT. Namun akibat tabiat manusia yang tidak mengamalkan gaya hidup fitrah telah menyebabkan longgokan toksin yang menghalang sel daripada menjalankan fungsinya lalu mencetuskan penyakit.

Namun harus diingat bahawa najis berwarna hitam, coklat, kuning dan hijau juga boleh menjadi petanda lain. Bagi penghijrah yang sedang melakukan rawatan Overhaul Body™, sila rujuk coach berkenaan simptom najis berwarna hitam, coklat, kuning dan hijau ini.

Perubatan secara rawatan alternatif mempunyai potensi tinggi dalam merawat pelbagai jenis masalah penyakit. Di Ibnu Sina Wellness, rawatan yang dijalankan adalah berdasarkan Kanun Perubatan Ibnu Sina yang telah terbukti secara saintifik dapat menghapuskan punca penyakit kronik hingga ke akar umbi dan mengepam keluar longgokan toksin beracun daripada sistem enjin jasad. Rawatan Overhaul Body yang dilakukan oleh Ibnu Sina Wellness membantu menghidupkan kembali fungsi sistem enjin jasad mengikut Teknologi Fitrah(programming).

Untuk info lanjut call 03-33115661 atau klik link http://wasap.my/60174265661/ketahui_lebih_lanjut

Kongsi

Rujukan

  • Venneman, N.G. and van Erpecum, K.J., 2010. Pathogenesis of gallstones. Gastroenterology Clinics, 39(2), 171-183.
  • Angelico, M., Gandin, C., Canuzzi, P., Bertasi, S., Cantafora, A., de Santis, A., Quattrucci, S. and Antonelli, M., 1991. Gallstones in cystic fibrosis: a critical reappraisal. Hepatology, 14(5), 768-775.
Scroll to Top

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Perut & Sistem Gastrousus

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Rahim

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Paru-Paru

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Kencing Manis

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Buah Pinggang

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Hati

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Jantung