Artikel : 

Madu dan Asma

oleh Hakeema Rozainah

“Penat bergantung pada inhaler. Amalkan minum madu dan kurangkan penggunaan pada inhaler.”

Asma ialah penyakit kronik saluran pernafasan. Asma juga dikenali sebagai semput, lelah atau penat. Asma berlaku disebabkan oleh keradangan dan bengkak pada saluran pernafasan yang mengakibatkan salur pernafasan menjadi sempit serta menyukarkan pergerakan keluar masuk udara oleh paru-paru. Pencemaran udara seperti asap rokok, habuk, bakteria, kulat daripada persekitaran yang kotor dan hama daripada haiwan berbulu menghasilkan longgokan toksin beracun yang boleh mencetuskan serangan asma.

Antara simptom penyakit asma ialah:

· Sesak nafas

· Ketat dada

· Batuk terutamanya pada waktu malam

· Bunyi berdehit semasa menghembus nafas

Pencemaran udara dan persekitaran kotor membentuk longgokan toksin beracun yang boleh mengakibatkan keradangan pada saluran pernafasan, lalu menyebabkan reaksi alahan seperti penghasilan lendir secara berlebihan yang menyumbatkan saluran pernafasan. Akibatnya, paru-paru tidak dapat menyalurkan oksigen yang cukup untuk keperluan jasad dan menyingkir keluar karbon dioksida yang tidak diperlukan. Longgokan toksin beracun pada saluran pernafasan seperti farinks, larinks, trakea, bronkus, dan bronkiol perlu dipam keluar daripada sistem enjin jasad untuk mengembalikan keadaan saluran pernafasan yang normal dan bersih agar paru-paru dapat kembali berfungsi secara fitrah.

Lote Tree Honey Hati Unta

Hati unta adalah ubat yang efektif bagi merawat penyakit asma. Sebagai mana yang kita tahu, unta mampu hidup di tempat kering yang kurang air serta persekitaran yang berhabuk dan berdebu. Ketahanan hati unta

pada persekitaran begini menunjukkan kelebihan bagi hati unta. Ini turut menandakan hati unta mempunyai kesan terapeutik yang dapat memberi manfaat perubatan seperti rawatan bagi penyakit asma. Hati unta juga baik untuk kesihatan kerana kaya dengan nutrien yang dapat merawat keletihan, mengembalikan dan meningkatkan tenaga serta melegakan batuk. Lote Tree Honey daripada Ibnu Sina Wellness juga didatangkan dengan varian Lote Tree Honey Hati Unta yang dicampurkan dengan hati unta bagi mendapatkan khasiatnya.

Bukti Kajian Sains

· Antiinflamasi/ antikeradangan/ antikerengsaan

Madu mempunyai kesan antiinflamasi dan dapat mengurangkan kesan bengkak yang terdapat pada salur pernafasan yang kebiasaannya berlaku pada penghidap asma. Kajian terhadap model haiwan mendapati madu dalam bentuk semburan yang digunakan dapat mengurangkan keradangan pada saluran pernafasan.

· Memberi kesan kelegaan

Madu mampu memberi kesan kelegaan pada membran mukus saluran pernafasan. Ini dapat mengurangkan kesan keradangan pada tiub bronkiol dan mencairkan kahak yang menyukarkan pernafasan. Madu juga berkesan mengatasi batuk pada waktu malam iaitu simptom berkaitan asma.

· Penggalak sistem imun

Sifat antioksidan yang ada pada madu akan menggalakkan sistem imun badan. Ini dapat memberi perlindungan daripada selesema dan batuk yang kemudiannya boleh mendorong kepada serangan asma. Dalam kajian berkenaan respon imun dalam kultur tisu, madu mampu meningkatkan bilangan antibodi, limfosit B dan T, eosinofil, neutrophil, dan sel-sel lain berkaitan imun.

Allah Yang Maha Pemegang Amanah (Al-Wakil) menguruskan amanah dengan menciptakan sistem enjin jasad ini dengan penuh kesempurnaan. Namun, disebabkan perbuatan kita yang bercanggah dengan fitrah itu sendiri telah mengganggu sistem enjin jasad daripada berfungsi secara fitrah dan akhirnya mencetuskan penyakit asma. Maka sebab itulah Allah SWT menciptakan madu kerana di dalamnya terdapat antioksidan yang dapat melawan keradangan dan meningkatkan imunisasi dalam merawat asma. Pengambilan 2 sudu teh madu setiap malam membantu melembapkan saluran pernafasan dan mengurangkan batuk. Oleh itu, dalam menghadapi keperluan hidup, hendaklah kembali kepada fitrah kerana Allah SWT melaksanakan segala urusan makhluk-Nya dengan sempurna tanpa cacat cela. Manusialah yang sebenarnya merosakkan jasad mereka kerana tidak mengikuti cara hidup fitrah.

Anda kena pastikan madu tersebut adalah asli seperti Lote Tree Honey! Lote Tree Honey merupakan madu terbaik di dunia daripada pokok Lote iaitu pokok yang berupaya hidup selama beratus tahun lamanya! Ia terbukti mempunyai 1001 manfaat.

Hubungi kami untuk mengetahui secara lebih mendalam tentang kelebihan Lote Tree Honey!

Cantik luaran bermula dari cantik dalaman!

NAK CANTIK? SIHAT? AWET MUDA SEMASA DI RUMAH? KEMBALI DARA DAN BERSERI? Jom amalkan Young & Healthy Honey sekarang!

Madu asli kaya antioksidan yang menggalakkan percambahan sel-sel baharu agar kulit kelihatan remaja dan awet muda sentiasa. Rahsia turun-temurun dari zaman dahulu untuk kekal sihat, cantik dan berseri setiap hari!

TIADA LAGI KEPUTIHAN! TIADA MASALAH SENGGUGUT! TIADA CYST! TIADA FIBROID! TIADA POLIP! TIADA ENDOMETRIOSIS

PERCUMA New Life Challenge bernilai RM299.00 dengan setiap pembelian pertama mana-mana madu Elixir of Life!

Call/WhatsApp: +60125661365

ANDA DAH 4 SERIES? MENDERITA SISTEM IMUN LEMAH? ADA ULSER? SELALU SEMBELIT? GASTRIK? PROSTAT? LEMAH TENAGA BATIN??

Jom amalkan Immune Booster Honey!

Madu asli paling lazat mengandungi nigerooligosakarida, flavonoid dan polifenol untuk tingkatkan kekebalan sistem imun anda serta membantu merawat penyakit kronik yang anda alami!

PERCUMA New Life Challenge bernilai RM299.00 dengan setiap pembelian pertama mana-mana madu Elixir of Life!

Call/WhatsApp: +60125661365

Ibubapa lebih seronok dan aktif semasa bekerja dari rumah..tapi anak-anak pula lemau lesu malas belajar??? Jom berikan anak-anak anda Brainy Kidz Honey untuk tingkatkan sistem imun dan IQ mereka!

Madu asli kaya vitamin dan sebatian aktif yang menyokong pertumbuhan, menajamkan minda, memberikan sumber tenaga, serta tinggi nutrisi kepada anak-anak anda! Maniskan ikatan kekeluargaan dengan setiap suapan penuh nikmat Brainy Kidz Honey setiap hari!

PERCUMA New Life Challenge bernilai RM299.00 dengan setiap pembelian pertama mana-mana madu Elixir of Life!

Call/WhatsApp: +60125661365

Anda ada ASMA?
RESDUNG?
MIGRAIN?
Jom amalkan Breathe & Digest Honey!

Madu asli kaya mikroelemen dan kandungan enzim yang sangat bermanfaat bagi melancarkan sistem pencernaan agar anda tetap aktif setiap hari! Jom kebalkan sistem imun dan paru-paru dari dari Covid-19! Sayangi paru-paru anda dan nikmati pelbagai lagi khasiat madu yang menakjubkan!

PERCUMA New Life Challenge bernilai RM299.00 dengan setiap pembelian pertama mana-mana madu Elixir of Life!

Call/WhatsApp: +60125661365

Kongsi

Rujukan

Scroll to Top

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Perut & Sistem Gastrousus

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Rahim

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Paru-Paru

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Kencing Manis

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Buah Pinggang

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Hati

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Jantung