Artikel : 

Madu dan Buah Pinggang

oleh Hakeema Rozainah

Secara fitrahnya, jasad yang sihat tidak mengandungi protein pada bacaan urin. Jika terdapat protein pada bacaan urin, ini menunjukkan keadaan tidak normal. Kandungan protein yang banyak dalam air kencing dipanggil sebagai proteinuria. Buah pinggang yang sihat akan menapis protein. Namun, kegagalan fungsi buah pinggang akan menyebabkan terdapat protein pada urin kerana masalah penapisan pada buah pinggang.

Masalah buah pinggang dapat dikesan dengan ujian darah yang mana kadar kreatinin dalam darah diukur. Selain itu, ujian air kencing juga dapat membantu mengesan masalah buah pinggang yang mana kadar nisbah albumin dan kreatinin diukur. Kreatinin merupakan bahan buangan hasil metabolisme daripada jasad. Kreatinin sepatutnya ditapis melalui buah pinggang dan seterusnya dipam keluar daripada jasad melalui air kencing. Bacaan kreatinin melebihi paras normal 72-156 mL/min menunjukkan terdapat kerosakan pada buah pinggang. Bacaan kreatinin dilakukan dengan menggunakan kaedah kadar penurasan glomerulus (Glomerular Filtration Rate, GFR) iaitu berapa banyak isi padu aliran bendalir yang ditapis oleh buah pinggang dalam masa seminit. Buah pinggang yang sihat dan berfungsi secara fitrah biasanya dapat menapis lebih daripada 90 mL/min. Sekiranya GFR kurang daripada 90 mL/min, ini menunjukkan terdapat kerosakan pada buah pinggang disebabkan oleh kuantiti kreatinin yang tinggi dalam darah, lalu mengakibatkan hanya sedikit sahaja kreatinin yang dipam keluar melalui air kencing. Bacaan kreatinin boleh menjangkau sehingga lebih 200 mg/gm menandakan tahap serius kegagalan buah pinggang.

Bukti Kajian Sains

· Antibiotik spektrum luas

Kebanyakan penyakit buah pinggang kronik berpunca daripada jangkitan bakteria. Kajian menunjukkan madu dapat mencegah daripada jangkitan kuman pada buah pinggang. Madu merupakan antibiotik spektrum luas dan berkebolehan mencegah masalah antibiotik kurang efisien (resistance). Antibiotik spektrum luas bermaksud antibiotik yang berkesan melawan pelbagai jenis bakteria penyebab penyakit, sama ada jenis bakteria positif-gram atau negatif-gram.

· Melancarkan penyingkiran kreatinin (creatinine)

Madu membantu melancarkan pembuangan air, menapis sodium dan menyingkirkan kreatinin. Madu juga menurunkan paras osmolaliti urin, kalsium urin dan gula dalam darah. Madu meningkatkan jumlah pembuangan air kecil, sodium dan klorida tanpa menyebabkan kesan kekurangan garam atau kesan sampingan lain.

Allah Yang Maha Memelihara (Al-Hafiz) melindungi mahkluk-Nya daripada segala bahaya dan mudarat. Tidak ada satu pun yang terlepas daripada jagaannya termasuk sistem perkumuhan kita dalam organ buah pinggang. Buah pinggang dalam jasad kita ibarat oil filter bagi sebuah kenderaan agar kereta itu berjalan dengan baik. Begitulah buah pinggang yang menapis segala toksin agar jasad kita sentiasa terpelihara. Namun, gaya hidup manusia itu sendiri yang tidak mematuhi fitrah telah menjadi mudarat kepada lalu mencetuskan penyakit seperti buah pinggang. Bagi pesakit buah pinggang, minum madu setiap pagi amat digalakkan kerana madu bertindak sebagai antibiotik spektrum melawan bakteria penyebab penyakit dan ini juga adalah amalan Rasulullah SAW agar kita terhindar daripada segala penyakit. Oleh itu, tiada lain yang berkuasa selain Allah SWT dalam menyelamat dan memelihara para hamba-Nya di dunia dan di akhirat.

Anda kena pastikan madu tersebut adalah asli seperti Lote Tree Honey! Lote Tree Honey merupakan madu terbaik di dunia daripada pokok Lote iaitu pokok yang berupaya hidup selama beratus tahun lamanya! Ia terbukti mempunyai 1001 manfaat.

Hubungi kami untuk mengetahui secara lebih mendalam tentang kelebihan Lote Tree Honey!

Cantik luaran bermula dari cantik dalaman!

NAK CANTIK? SIHAT? AWET MUDA SEMASA DI RUMAH? KEMBALI DARA DAN BERSERI? Jom amalkan Young & Healthy Honey sekarang!

Madu asli kaya antioksidan yang menggalakkan percambahan sel-sel baharu agar kulit kelihatan remaja dan awet muda sentiasa. Rahsia turun-temurun dari zaman dahulu untuk kekal sihat, cantik dan berseri setiap hari!

TIADA LAGI KEPUTIHAN! TIADA MASALAH SENGGUGUT! TIADA CYST! TIADA FIBROID! TIADA POLIP! TIADA ENDOMETRIOSIS

PERCUMA New Life Challenge bernilai RM299.00 dengan setiap pembelian pertama mana-mana madu Elixir of Life!

Call/WhatsApp: +60125661365

ANDA DAH 4 SERIES? MENDERITA SISTEM IMUN LEMAH? ADA ULSER? SELALU SEMBELIT? GASTRIK? PROSTAT? LEMAH TENAGA BATIN??

Jom amalkan Immune Booster Honey!

Madu asli paling lazat mengandungi nigerooligosakarida, flavonoid dan polifenol untuk tingkatkan kekebalan sistem imun anda serta membantu merawat penyakit kronik yang anda alami!

PERCUMA New Life Challenge bernilai RM299.00 dengan setiap pembelian pertama mana-mana madu Elixir of Life!

Call/WhatsApp: +60125661365

Ibubapa lebih seronok dan aktif semasa bekerja dari rumah..tapi anak-anak pula lemau lesu malas belajar??? Jom berikan anak-anak anda Brainy Kidz Honey untuk tingkatkan sistem imun dan IQ mereka!

Madu asli kaya vitamin dan sebatian aktif yang menyokong pertumbuhan, menajamkan minda, memberikan sumber tenaga, serta tinggi nutrisi kepada anak-anak anda! Maniskan ikatan kekeluargaan dengan setiap suapan penuh nikmat Brainy Kidz Honey setiap hari!

PERCUMA New Life Challenge bernilai RM299.00 dengan setiap pembelian pertama mana-mana madu Elixir of Life!

Call/WhatsApp: +60125661365

Anda ada ASMA?
RESDUNG?
MIGRAIN?
Jom amalkan Breathe & Digest Honey!

Madu asli kaya mikroelemen dan kandungan enzim yang sangat bermanfaat bagi melancarkan sistem pencernaan agar anda tetap aktif setiap hari! Jom kebalkan sistem imun dan paru-paru dari dari Covid-19! Sayangi paru-paru anda dan nikmati pelbagai lagi khasiat madu yang menakjubkan!

PERCUMA New Life Challenge bernilai RM299.00 dengan setiap pembelian pertama mana-mana madu Elixir of Life!

Call/WhatsApp: +60125661365

Kongsi

Rujukan

Scroll to Top

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Perut & Sistem Gastrousus

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Rahim

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Paru-Paru

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Kencing Manis

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Buah Pinggang

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Hati

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Jantung