Artikel : 

Madu dan Kanser Hati

oleh Hakeema Rozainah

Kanser hati banyak berlaku dalam kalangan lelaki berbanding wanita. Kanser hati yang sering berlaku adalah jenis karsinoma hepatoselular. Kanser ini adalah kanser ke-3 tertinggi dalam kalangan lelaki iaitu sebanyak 4.4% daripada keseluruhan kes kanser. Kanser ini dikategorikan kepada beberapa jenis iaitu kanser hati primer (hepatoma) yang timbul pada bahagian hati dan kanser hati sekunder yang berpunca daripada organ lain dalam sistem enjin jasad. Kajian sains yang dijalankan berkenaan madu membuktikan madu mampu melawan sel kanser hati dengan tindak balas tertentu.

Oleh itu, digalakkan untuk mengambil Lote Tree Honey/Elixir of Life kerana khasiatnya berkualiti tinggi dan mempunyai kesan terapeutik terhadap sel kanser, malah berkesan merawat pelbagai jenis penyakit lain.

Bukti Kajian Sains

· Sifat antioksidan

Dalam kajian secara in vitro, sel kanser hati yang dinamakan HepG2 menunjukkan kadar penurunan nitrik oksida dan pengurangan sejumlah yang banyak bilangan sel kanser setelah diletakkan madu. Ini menunjukkan madu bertindak menangani sel kanser dengan peningkatan status antioksidan pada sel kanser dan mampu menghalang sel kanser daripada merebak.

· Toksik kepada sel kanser tetapi tidak pada sel normal

Madu memberi kesan toksik yang tinggi dalam melawan sel kanser, tetapi tidak memberi sebarang kesan toksik kepada sel normal. Hasil kajian menunjukkan, madu menghalang proses karsinogen (carcinogenesis) iaitu proses pembentukan kanser.

· Sifat anti-metastatik dan anti-angiogenik

Madu mempamerkan sifat anti-metastatik dan anti-angiogenik terhadap sel kanser hati secara in vitro yang menghalang sel kanser daripada terus bercambah. Kualiti madu yang berbeza menunjukkan tindak balas atau keberkesanan yang berbeza dalam pemerhatian yang dijalankan.

Allah Yang Maha Mulia (Al-Karim) telah memuliakan dan menciptakan hati sebagai organ penghadaman, peredaran darah dan metabolisme dalam jasad manusia dengan penuh teliti. Hati merupakan organ kedua terbesar selepas kulit dan berfungsi sebagai organ penapis toksin terbesar. Namun, akibat manusia itu sendiri yang tidak mengamalkan gaya hidup fitrah telah menyebabkan longgokan toksin yang menghalang hati daripada menjalankan fungsinya lalu mencetuskan penyakit yang boleh mengancam nyawa. Oleh itu, Allah SWT menciptakan madu yang bertindak sebagai anti-metastatik dan anti-angiogenik yang terbukti sebagai ubat penyembuh. Rasulullah SAW juga pernah berpesan agar seseorang itu berubat dengan madu dan al-Quran jika ditimpa sebarang penyakit. Lihatlah, begitu luasnya alam ini sehingga tidak terhitung nikmat yang Allah SWT telah berikan kepada hamba-Nya.

Anda kena pastikan madu tersebut adalah asli seperti Lote Tree Honey! Lote Tree Honey merupakan madu terbaik di dunia daripada pokok Lote iaitu pokok yang berupaya hidup selama beratus tahun lamanya! Ia terbukti mempunyai 1001 manfaat.

Hubungi kami untuk mengetahui secara lebih mendalam tentang kelebihan Lote Tree Honey!

Cantik luaran bermula dari cantik dalaman!

NAK CANTIK? SIHAT? AWET MUDA SEMASA DI RUMAH? KEMBALI DARA DAN BERSERI? Jom amalkan Young & Healthy Honey sekarang!

Madu asli kaya antioksidan yang menggalakkan percambahan sel-sel baharu agar kulit kelihatan remaja dan awet muda sentiasa. Rahsia turun-temurun dari zaman dahulu untuk kekal sihat, cantik dan berseri setiap hari!

TIADA LAGI KEPUTIHAN! TIADA MASALAH SENGGUGUT! TIADA CYST! TIADA FIBROID! TIADA POLIP! TIADA ENDOMETRIOSIS

PERCUMA New Life Challenge bernilai RM299.00 dengan setiap pembelian pertama mana-mana madu Elixir of Life!

Call/WhatsApp: +60125661365

ANDA DAH 4 SERIES? MENDERITA SISTEM IMUN LEMAH? ADA ULSER? SELALU SEMBELIT? GASTRIK? PROSTAT? LEMAH TENAGA BATIN??

Jom amalkan Immune Booster Honey!

Madu asli paling lazat mengandungi nigerooligosakarida, flavonoid dan polifenol untuk tingkatkan kekebalan sistem imun anda serta membantu merawat penyakit kronik yang anda alami!

PERCUMA New Life Challenge bernilai RM299.00 dengan setiap pembelian pertama mana-mana madu Elixir of Life!

Call/WhatsApp: +60125661365

Ibubapa lebih seronok dan aktif semasa bekerja dari rumah..tapi anak-anak pula lemau lesu malas belajar??? Jom berikan anak-anak anda Brainy Kidz Honey untuk tingkatkan sistem imun dan IQ mereka!

Madu asli kaya vitamin dan sebatian aktif yang menyokong pertumbuhan, menajamkan minda, memberikan sumber tenaga, serta tinggi nutrisi kepada anak-anak anda! Maniskan ikatan kekeluargaan dengan setiap suapan penuh nikmat Brainy Kidz Honey setiap hari!

PERCUMA New Life Challenge bernilai RM299.00 dengan setiap pembelian pertama mana-mana madu Elixir of Life!

Call/WhatsApp: +60125661365

Anda ada ASMA?
RESDUNG?
MIGRAIN?
Jom amalkan Breathe & Digest Honey!

Madu asli kaya mikroelemen dan kandungan enzim yang sangat bermanfaat bagi melancarkan sistem pencernaan agar anda tetap aktif setiap hari! Jom kebalkan sistem imun dan paru-paru dari dari Covid-19! Sayangi paru-paru anda dan nikmati pelbagai lagi khasiat madu yang menakjubkan!

PERCUMA New Life Challenge bernilai RM299.00 dengan setiap pembelian pertama mana-mana madu Elixir of Life!

Call/WhatsApp: +60125661365

Kongsi

Rujukan

 

Scroll to Top

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Perut & Sistem Gastrousus

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Rahim

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Paru-Paru

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Kencing Manis

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Buah Pinggang

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Hati

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Jantung