Artikel : 

Madu dan Strok

oleh Hakeema Rozainah

Strok merupakan sesuatu keadaan yang boleh meragut nyawa kerana bekalan darah ke otak tidak dapat disalurkan. Strok berlaku apabila salur darah yang membekal oksigen dan nutrien ke otak tersumbat oleh darah beku atau salur darah menjadi pecah. Apabila ini berlaku, sebahagian daripada otak tidak mendapat darah beroksigen yang diperlukan dan sel otak menjadi mati. Salur darah akan mudah pecah sekiranya tekanan darah yang tinggi melemahkan struktur pembuluh darah. Pembuluh darah yang pecah dalam kawasan otak mengakibatkan pendarahan dan dipanggil strok berdarah.

Salur darah mudah tersumbat disebabkan darah yang mudah membeku kerana longgokan toksin beracun dalam bentuk asap rokok, logam berat, ubat-ubatan kimia sintetik, makanan bergoreng, kolesterol jahat dan minuman beralkohol.

Antara simptom strok ialah:

· Lumpuh separuh badan

· Pening, hilang keseimbangan untuk pergerakan

· Sawan

· Kekeliruan

· Tidak sedarkan diri

· Masalah bercakap dan memahami percakapan

· Masalah penglihatan

Bukti Kajian Sains

Madu membantu salur darah untuk mengembang dan melancarkan perjalanan darah ke jantung. Madu juga mengelakkan daripada pembentukan darah beku yang boleh mengakibatkan strok dan sakit jantung. Terdapat kajian secara in vivo menggunakan haiwan menunjukkan madu melindungi jantung daripada daripada tekanan oksidatif.

· Madu merawat kesan selepas strok

Kerosakan kognitif akibat strok dapat ditangani dengan meminum madu. Madu dapat mengawal tekanan oksidatif dan memberi kesan antikerengsaan bagi mengelak kesan kerengsaan pada neuron. Madu juga memberi kesan nootropic seperti menguatkan daya ingatan yang dapat membantu pesakit strok memulihkan daya ingatan.

· Antioksidan

Antioksidan adalah unsur penting yang dapat membantu merendahkan tekanan darah dan mengurangkan risiko penyakit jantung. Kajian terhadap haiwan dan manusia menunjukkan penurunan tekanan darah setelah meminum madu.

· Antisawan

Madu dapat memberi kesan antisawan dan dapat mengatasi masalah lain berkaitan otak. Kajian mendapati madu menunjukkan sifat perlindungan neuron, agen antioksidan pada korteks serebral yang melindungi otak daripada tekanan oksidatif.

Allah Yang Maha Luas (Al-Wasi’) sangat luas pemberian nikmat-Nya dalam bentuk rezeki, kesihatan, kecerdasan fikiran, kegembiraan, kelengkapan jasad manusia, tanaman mahupun haiwan. Akibat kegagalan mengamalkan gaya hidup fitrah telah menyebabkan longgokan toksin beracun tersumbat yang menghalang bekalan darah sampai ke otak dan menyebabkan strok. Namun, Allah SWT tidak pernah lupa menurunkan penawar termasuklah diciptakan lebah yang di perutnya keluar madu bermacam-macam warnanya, dan di dalam madu itu terdapat ubat beribu manfaat perubatan yang menjadi penawar pelbagai penyakit. Oleh itu, pengambilan Lote Tree Honey/Elixir of Life amat digalakkan kepada mereka yang menghidap strok kerana mengandungi antioksidan, anti antikerengsaan dan membantu salur darah mengembang. Anugerah Allah SWT ini tidak akan berkesudahan sampai bila-bila selagi kita sebagai hambanya berusaha menjaga dan mencari penawarnya. Sakit mengingatkan bahawa kita adalah makhluk yang lemah dan nikmat sihat hanya pinjaman Allah SWT semata-mata. Sesungguhnya Dia-lah yang berhak ke atas setiap sesuatu.

Anda kena pastikan madu tersebut adalah asli seperti Lote Tree Honey! Lote Tree Honey merupakan madu terbaik di dunia daripada pokok Lote iaitu pokok yang berupaya hidup selama beratus tahun lamanya! Ia terbukti mempunyai 1001 manfaat.

Hubungi kami untuk mengetahui secara lebih mendalam tentang kelebihan Lote Tree Honey!

Cantik luaran bermula dari cantik dalaman!

NAK CANTIK? SIHAT? AWET MUDA SEMASA DI RUMAH? KEMBALI DARA DAN BERSERI? Jom amalkan Young & Healthy Honey sekarang!

Madu asli kaya antioksidan yang menggalakkan percambahan sel-sel baharu agar kulit kelihatan remaja dan awet muda sentiasa. Rahsia turun-temurun dari zaman dahulu untuk kekal sihat, cantik dan berseri setiap hari!

TIADA LAGI KEPUTIHAN! TIADA MASALAH SENGGUGUT! TIADA CYST! TIADA FIBROID! TIADA POLIP! TIADA ENDOMETRIOSIS

PERCUMA New Life Challenge bernilai RM299.00 dengan setiap pembelian pertama mana-mana madu Elixir of Life!

Call/WhatsApp: +60125661365

ANDA DAH 4 SERIES? MENDERITA SISTEM IMUN LEMAH? ADA ULSER? SELALU SEMBELIT? GASTRIK? PROSTAT? LEMAH TENAGA BATIN??

Jom amalkan Immune Booster Honey!

Madu asli paling lazat mengandungi nigerooligosakarida, flavonoid dan polifenol untuk tingkatkan kekebalan sistem imun anda serta membantu merawat penyakit kronik yang anda alami!

PERCUMA New Life Challenge bernilai RM299.00 dengan setiap pembelian pertama mana-mana madu Elixir of Life!

Call/WhatsApp: +60125661365

Ibubapa lebih seronok dan aktif semasa bekerja dari rumah..tapi anak-anak pula lemau lesu malas belajar??? Jom berikan anak-anak anda Brainy Kidz Honey untuk tingkatkan sistem imun dan IQ mereka!

Madu asli kaya vitamin dan sebatian aktif yang menyokong pertumbuhan, menajamkan minda, memberikan sumber tenaga, serta tinggi nutrisi kepada anak-anak anda! Maniskan ikatan kekeluargaan dengan setiap suapan penuh nikmat Brainy Kidz Honey setiap hari!

PERCUMA New Life Challenge bernilai RM299.00 dengan setiap pembelian pertama mana-mana madu Elixir of Life!

Call/WhatsApp: +60125661365

Anda ada ASMA?
RESDUNG?
MIGRAIN?
Jom amalkan Breathe & Digest Honey!

Madu asli kaya mikroelemen dan kandungan enzim yang sangat bermanfaat bagi melancarkan sistem pencernaan agar anda tetap aktif setiap hari! Jom kebalkan sistem imun dan paru-paru dari dari Covid-19! Sayangi paru-paru anda dan nikmati pelbagai lagi khasiat madu yang menakjubkan!

PERCUMA New Life Challenge bernilai RM299.00 dengan setiap pembelian pertama mana-mana madu Elixir of Life!

Call/WhatsApp: +60125661365

Kongsi

Rujukan

Scroll to Top

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Perut & Sistem Gastrousus

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Rahim

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Paru-Paru

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Kencing Manis

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Buah Pinggang

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Hati

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Jantung