Artikel : 

Madu Mencegah Obesiti

oleh Hakeema Rozainah

“Dengan madu boleh kawal berat badan? Menarik!”

Secara amnya, batuk adalah normal. Batuk merupakan reaksi semula jadi jasad untuk mengeluarkan bendasing daripada saluran pernafasan. Batuk dapat membantu membersihkan tekak daripada kahak, lendir dan sebagainya.

Tahukah anda, meminum madu sebelum tidur dapat membantu membakar kalori selama beberapa jam pada permulaan waktu ketika tidur.

Apa itu Obesiti?

Obesiti ialah keadaan yang mana seseorang itu mengalami berat badan secara berlebihan. Pengumpulan lemak berlebihan dalam jasad akan menjejaskan kesihatan. Individu yang obesiti mempunyai risiko tinggi untuk mendapat penyakit lain seperti kencing manis, darah tinggi dan kolesterol tinggi. Obesiti ditentukan oleh pengiraan indeks jisim badan (BMI) yang mengukur berat badan dan ketinggian seseorang. Pengiraan yang melebihi kadar tertentu dikira sebagai berat berlebihan dan seterusnya obesiti. Obesiti saling berkaitan dengan stres, sama ada stres menyebabkan obesiti kerana makan secara tidak terkawal memenuhi nafsu selera makan atau obesiti yang kemudiannya mengakibatkan stres kerana kurang keyakinan diri dengan rupa fizikal yang kurang menarik.

Bukti Kajian Sains

· Menurunkan paras gula dalam darah

Madu bukan sahaja menurunkan paras gula dalam darah, malah boleh mencegah pengumpulan lemak secara berlebihan. Madu dapat memperbaiki metabolisme lemak dengan menurunkan kadar kolesterol. Penurunan kadar gula dalam darah mendorong pembakaran kalori untuk menghasilkan tenaga, lalu dengan mudah menurunkan berat badan.

· Membantu mengawal selera makan

Madu juga kaya dengan pelbagai vitamin, mineral dan lemak baik. Kandungan dalam madu dapat membantu mengawal selera makan dan mengurangkan berat badan. Dalam madu terdapat hormon ghrelin yang membuatkan seseorang berasa kenyang untuk jangka masa yang lama.

· Mengurangkan stres penyebab obesiti

Stres boleh menjadi punca obesiti atau obesiti yang kemudianya mengakibatkan stres. Madu memberi kesan ketenangan yang dapat mengurangkan stres seseorang. Kajian sains pada tahun 2014 menunjukkan madu mempunyai sifat anxiolytic iaitu mempunyai kandungan flavonoid antioksida yang dipanggil chrysin dan asid galik yang dapat mengurangkan keresahan sekali gus memberi kesan ketenangan.

Allah Yang Maha Mengawasi (Al-Raqib) sentiasa mengawasi segala kejadian di bumi ini termasuklah hamba-Nya daripada segala perbuatan zahir mahupun apa yang berlaku di dalam jasad. Namun, gaya hidup manusia itu sendiri yang tidak mematuhi fitrah dengan mengambil makan yang mengandungi lemak, kolestrol dan gula berlebihan telah menjadi mudarat kepada manusia lalu mencetuskan penyakit obesiti. Kerana itu, Allah SWT juga telah menjadikan insulin yang dirembeskan oleh pankreas untuk memantau dan mengawasi kandungan gula dalam darah. Pengambilan gula yang berlebihan boleh digantikan dengan Lote Tree Honey/Elixir of Life kerana boleh menurunkan paras gula dalam darah dan mencegah pengumpulan lemak yang menyebabkan obesiti. Rasulullah SAW juga pernah bersabda sesiapa yang meminum sedikit madu tiga kali (di waktu pagi) setiap bulan, maka dia tidak akan terkena penyakit teruk. Inilah anugerah Allah yang tidak ternilai. Apabila diturunkan sesuatu penyakit, pastinya diciptakan ubat penyembuh. Sesungguhnya kita hanya berusaha dan kepada Allah SWT-lah kita berserah.

Anda kena pastikan madu tersebut adalah asli seperti Lote Tree Honey! Lote Tree Honey merupakan madu terbaik di dunia daripada pokok Lote iaitu pokok yang berupaya hidup selama beratus tahun lamanya! Ia terbukti mempunyai 1001 manfaat.

Hubungi kami untuk mengetahui secara lebih mendalam tentang kelebihan Lote Tree Honey!

Cantik luaran bermula dari cantik dalaman!

NAK CANTIK? SIHAT? AWET MUDA SEMASA DI RUMAH? KEMBALI DARA DAN BERSERI? Jom amalkan Young & Healthy Honey sekarang!

Madu asli kaya antioksidan yang menggalakkan percambahan sel-sel baharu agar kulit kelihatan remaja dan awet muda sentiasa. Rahsia turun-temurun dari zaman dahulu untuk kekal sihat, cantik dan berseri setiap hari!

TIADA LAGI KEPUTIHAN! TIADA MASALAH SENGGUGUT! TIADA CYST! TIADA FIBROID! TIADA POLIP! TIADA ENDOMETRIOSIS

PERCUMA New Life Challenge bernilai RM299.00 dengan setiap pembelian pertama mana-mana madu Elixir of Life!

Call/WhatsApp: +60125661365

ANDA DAH 4 SERIES? MENDERITA SISTEM IMUN LEMAH? ADA ULSER? SELALU SEMBELIT? GASTRIK? PROSTAT? LEMAH TENAGA BATIN??

Jom amalkan Immune Booster Honey!

Madu asli paling lazat mengandungi nigerooligosakarida, flavonoid dan polifenol untuk tingkatkan kekebalan sistem imun anda serta membantu merawat penyakit kronik yang anda alami!

PERCUMA New Life Challenge bernilai RM299.00 dengan setiap pembelian pertama mana-mana madu Elixir of Life!

Call/WhatsApp: +60125661365

Ibubapa lebih seronok dan aktif semasa bekerja dari rumah..tapi anak-anak pula lemau lesu malas belajar??? Jom berikan anak-anak anda Brainy Kidz Honey untuk tingkatkan sistem imun dan IQ mereka!

Madu asli kaya vitamin dan sebatian aktif yang menyokong pertumbuhan, menajamkan minda, memberikan sumber tenaga, serta tinggi nutrisi kepada anak-anak anda! Maniskan ikatan kekeluargaan dengan setiap suapan penuh nikmat Brainy Kidz Honey setiap hari!

PERCUMA New Life Challenge bernilai RM299.00 dengan setiap pembelian pertama mana-mana madu Elixir of Life!

Call/WhatsApp: +60125661365

Anda ada ASMA?
RESDUNG?
MIGRAIN?
Jom amalkan Breathe & Digest Honey!

Madu asli kaya mikroelemen dan kandungan enzim yang sangat bermanfaat bagi melancarkan sistem pencernaan agar anda tetap aktif setiap hari! Jom kebalkan sistem imun dan paru-paru dari dari Covid-19! Sayangi paru-paru anda dan nikmati pelbagai lagi khasiat madu yang menakjubkan!

PERCUMA New Life Challenge bernilai RM299.00 dengan setiap pembelian pertama mana-mana madu Elixir of Life!

Call/WhatsApp: +60125661365

Kongsi

Rujukan

Scroll to Top

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Perut & Sistem Gastrousus

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Rahim

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Paru-Paru

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Kencing Manis

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Buah Pinggang

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Hati

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Jantung