Artikel : 

Madu Menjaga Jantung

oleh Hakeema Rozainah

Jantung digelar sebagai Raja segala organ kerana berfungsi mengepam darah ke seluruh bahagian jasad melalui sistem peredaran darah yang membekalkan gas oksigen (O2) dan nutrien kepada tisu serta menyingkirkan gas karbon dioksida (CO2) serta bahan buangan yang lain. Penyakit jantung menjadi penyakit nombor satu di Malaysia dengan 18,267 kadar kematian atau 15.6% daripada jumlah kematian yang disahkan secara perubatan pada 2018. Penyakit jantung juga didapati lebih dominan dalam kalangan lelaki yang menyebabkan 12,510 kematian atau 17.8% daripada jumlah kematian lelaki pada 2018.

Oleh itu, madu khususnya Lote Tree Honey/Elixir of Life mampu mencegah pelbagai penyakit berkaitan jantung. Madu kaya dengan bahan-bahan seperti flavonoid, asid fenolik dan sebagainya. Pelbagai jenis asid fenolik terkandung dalam madu, antaranya quercetin, asid caffeic, acacetin, kaempferol, dan galangin memberi kesan yang meyakinkan dalam merawat penyakit jantung.

Bukti Kajian Sains

· Agen perlindungan jantung

Madu memberi kesan perlindungan kepada jantung (cardioprotective) dengan mencegah daripada pelbagai jenis penyakit jantung melalui aktiviti antioksidan, mengawal tekanan darah, menambah baik metabolisme lipid, mengembalikan denyutan jantung dan sebagainya. Banyak kajian epidemiologi yang menunjukkan pengambilan madu secara rutin mampu mengurangkan risiko masalah jantung. Flavonoid yang terkandung dalam madu mengurangkan risiko penyakit jantung. Salah satu caranya adalah dengan mengurangkan kebolehan darah untuk membeku.

· Sifat antioksidan

Madu mempunyai sifat antioksidan yang dapat memelihara organ seperti jantung. Kajian menunjukkan polifenol pada madu adalah bahan antioksidan yang dapat mencegah pelbagai jenis penyakit jantung. Dalam kebanyakan masalah jantung, tekanan darah adalah faktor penting menentukan jantung itu sihat atau

sebaliknya. Sifat antioksidan yang ada pada madu membantu mengurangkan tekanan darah. Kajian sains terhadap model haiwan dan manusia membuktikan tekanan darah tinggi boleh berkurang setelah meminum madu.

· Mengurangkan kadar kolesterol

Kadar kolesterol yang tinggi meningkatkan risiko penyakit jantung. Terdapat beberapa kajian yang mendapati madu dapat mengurangkan tahap kolesterol dan secara tidak langsung mengurangkan risiko penyakit jantung. Hasil kajian menunjukan madu berupaya mengurangkan kadar kolesterol sebanyak 6%.

Allah Yang Maha Hebat (Al-Mutakabbir) telah menciptakan jantung sebagai organ yang hebat dalam sistem enjin jasad kita. Tanpa jantung, mustahil sistem enjin jasad kita mampu berfungsi mengikut fitrah. Namun akibat kecuaian manusia itu yang hidup bercanggah dengan fitrah telah mengakibatkan jantung mengalami masalah. Tetapi kerana kasih sayang-Nya, Allah juga telah menciptakan madu sebagai ubat yang menyembuhkan penyakit. Bagi yang menghidap penyakit jantung, bolehlah meminum madu yang dicampur bawang putih kerana telah terbukti keberkesanannya.

Anda kena pastikan madu tersebut adalah asli seperti Lote Tree Honey! Lote Tree Honey merupakan madu terbaik di dunia daripada pokok Lote iaitu pokok yang berupaya hidup selama beratus tahun lamanya! Ia terbukti mempunyai 1001 manfaat.

Hubungi kami untuk mengetahui secara lebih mendalam tentang kelebihan Lote Tree Honey!

Cantik luaran bermula dari cantik dalaman!

NAK CANTIK? SIHAT? AWET MUDA SEMASA DI RUMAH? KEMBALI DARA DAN BERSERI? Jom amalkan Young & Healthy Honey sekarang!

Madu asli kaya antioksidan yang menggalakkan percambahan sel-sel baharu agar kulit kelihatan remaja dan awet muda sentiasa. Rahsia turun-temurun dari zaman dahulu untuk kekal sihat, cantik dan berseri setiap hari!

TIADA LAGI KEPUTIHAN! TIADA MASALAH SENGGUGUT! TIADA CYST! TIADA FIBROID! TIADA POLIP! TIADA ENDOMETRIOSIS

PERCUMA New Life Challenge bernilai RM299.00 dengan setiap pembelian pertama mana-mana madu Elixir of Life!

Call/WhatsApp: +60125661365

ANDA DAH 4 SERIES? MENDERITA SISTEM IMUN LEMAH? ADA ULSER? SELALU SEMBELIT? GASTRIK? PROSTAT? LEMAH TENAGA BATIN??

Jom amalkan Immune Booster Honey!

Madu asli paling lazat mengandungi nigerooligosakarida, flavonoid dan polifenol untuk tingkatkan kekebalan sistem imun anda serta membantu merawat penyakit kronik yang anda alami!

PERCUMA New Life Challenge bernilai RM299.00 dengan setiap pembelian pertama mana-mana madu Elixir of Life!

Call/WhatsApp: +60125661365

Ibubapa lebih seronok dan aktif semasa bekerja dari rumah..tapi anak-anak pula lemau lesu malas belajar??? Jom berikan anak-anak anda Brainy Kidz Honey untuk tingkatkan sistem imun dan IQ mereka!

Madu asli kaya vitamin dan sebatian aktif yang menyokong pertumbuhan, menajamkan minda, memberikan sumber tenaga, serta tinggi nutrisi kepada anak-anak anda! Maniskan ikatan kekeluargaan dengan setiap suapan penuh nikmat Brainy Kidz Honey setiap hari!

PERCUMA New Life Challenge bernilai RM299.00 dengan setiap pembelian pertama mana-mana madu Elixir of Life!

Call/WhatsApp: +60125661365

Anda ada ASMA?
RESDUNG?
MIGRAIN?
Jom amalkan Breathe & Digest Honey!

Madu asli kaya mikroelemen dan kandungan enzim yang sangat bermanfaat bagi melancarkan sistem pencernaan agar anda tetap aktif setiap hari! Jom kebalkan sistem imun dan paru-paru dari dari Covid-19! Sayangi paru-paru anda dan nikmati pelbagai lagi khasiat madu yang menakjubkan!

PERCUMA New Life Challenge bernilai RM299.00 dengan setiap pembelian pertama mana-mana madu Elixir of Life!

Call/WhatsApp: +60125661365

Kongsi

Rujukan

Scroll to Top

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Perut & Sistem Gastrousus

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Rahim

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Paru-Paru

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Kencing Manis

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Buah Pinggang

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Hati

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Jantung