Artikel : 

Madu Pengubat Kencing Manis

oleh Hakeema Rozainah

Kencing manis adalah masalah metabolik berpunca daripada pelbagai faktor. Kencing manis yang kebiasaannya dihidapi oleh masyarakat ialah kencing manis jenis 2 atau diabetes mellitus. Kencing manis adalah penyakit yang mempengaruhi proses bagaimana jasad menggunakan gula dalam darah. Ini merupakan keadaan dimana jasad tidak dapat menggunakan gula sebagai sumber tenaga secara normal, lalu meningkatkan kadar gula dalam darah melebihi paras normal. Antara faktor penyakit kencing manis ialah:

· Pengambilan makanan tidak sihat

· Berat badan berlebihan

· Kerintangan insulin

· Gaya hidup tidak aktif

· Sindrom ovari polisistik (PCOS)

Nutrisi Madu

Monosakarida seperti fruktosa dan glukosa merupakan komponen gula utama dalam madu. Monosakarida adalah bentuk gula paling ringkas yang mudah dicernakan dan diserap ke salur darah, lalu merangsang pankreas untuk merembeskan insulin. Insulin berfungsi sebagai pemberi isyarat kepada sel supaya menyerap glukosa untuk disimpan atau digunakan sebagai tenaga. Dalam proses penghadaman madu, fruktosa dan glukosa akan segera diserap ke dalam darah dan digunakan sebagai tenaga untuk keperluan tubuh badan. Selain monosakarida, terdapat juga kira-kira 25 oligosakarida berbeza dalam madu seperti disakarida, sukrosa, maltosa, trehalosa, turanosa, panosa, 1-kestosa, 6-kestosa, palatinosa, melezitosa, dan rafinosa.

Minum 20g madu setiap hari dapat memenuhi kira-kira 3% keperluan tenaga harian. Dengan kata lain, apabila seseorang minum 10 sudu besar madu setiap hari, ia dapat membekalkan kira-kira 20% daripada keperluan tenaga hariannya.

Selain itu, madu juga mengandungi kira-kira 0.5% protein yang kebanyakannya terdiri daripada enzim dan asid amino bebas. Kandungan protein yang direkodkan daripada pelbagai jenis sumber nektar telah menunjukkan bahawa 1000 µg/g merupakan paras tertinggi yang boleh diperoleh. Terdapat tiga enzim utama yang terdapat dalam madu iaitu:

i. Diastase iaitu enzim amilase yang memecahkan kanji dan glikogen ke bentuk gula ringkas.

ii. Invertase (sukrose,α-glukosidase) yang memecahkan sukrosa kepada fruktosa dan glukosa.

iii. Glukosa oksidase yang menghasilkan hidrogen peroksida dan asid glukonik daripada glukosa.

Bukti Kajian Sains

Antara manfaat madu selain sebagai pemanis semula jadi ialah:

· Sumber antioksidan

Pankreas merupakan organ penting berkaitan kencing manis kerana mempunyai dua hormon yang mengawal paras gula dalam darah supaya normal. Hormon tersebut ialah insulin yang merendahkan paras gula dan glukagon yang meningkatkan paras gula dalam darah. Sumber antioksidan daripada madu dapat melindungi organ pankreas daripada kerosakan dan radikal bebas. Ini juga mekanisme yang berpotensi memberi kesan hipoglisemik bagi madu. Sumber antioksidan juga penting bagi memastikan kesihatan yang berterusan.

· Fruktosa dan kesan hipoglisemik

Bukti kajian sains menunjukkan fruktosa dapat mendorong paras gula menjadi lebih rendah dalam darah ke atas model haiwan yang mempunyai kencing manis. Fruktosa merangsang enzim glucokinase dalam sel hati yang memainkan peranan dalam pengambilan dan penyimpanan glukosa sebagai glikogen yang disimpan oleh hati. Glukosa yang hadir di samping fruktosa meningkatkan penyerapan fruktosa dan penghantarannya kepada hati. Kajian model haiwan menunjukan fruktosa membaiki proses homeostasis gula iaitu proses keseimbangan gula berbanding haiwan yang menerima glukosa.

· Memberi kesan hipoglisemik

Pada tahun 2018, terdapat kajian merumuskan bahawa madu sangat berkesan untuk merawat kencing manis kerana kesan hipoglisemik dalam madu merendahkan paras gula dalam darah.

· Agen antidiabetik

Oligosakarida yang terkandung dalam madu berpotensi berperanan sebagai kesan antidiabetik pada madu. Menurut kajian, palatinosa menunjukkan kebolehan memperbaiki respon glisemik bagi pesakit kencing manis.

· Mempunyai sifat antikerengsaan

Kajian yang diterbitkan pada tahun 2017 menunjukkan potensi peranan madu dalam penyembuhan. Komplikasi akibat kencing manis seperti luka yang sukar untuk sembuh dapat diatasi dengan meminum madu. Pada tahun 2014, sekumpulan penyelidik mendapati madu dapat menangani proses kerengsaan luka dalam kebanyakan kes pesakit kencing manis, pesakit jantung dan masalah metabolik yang lain.

· Sifat antibakteria

Madu memberi kesan antibakteria yang membantu penyembuhan luka. Jangkitan kuman dapat dielakkan dengan lapisan perlindungan daripada madu. Kesan penyembuhan yang ada pada madu kerana jangkitan bakteria atau kuman punca kerengsaan dapat disingkirkan. Ini secara tidak langsung dapat mengurangkan kesan kerengsaan pada luka. Selain itu, hidrogen peroksida yang terkandung dalam madu juga berkesan bagi merawat luka.

Allah Yang Maha Penyayang (Al-Rahim) sentiasa menyayangi hamba-Nya. Allah SWT telah mengurniakan semua sistem enjin jasad itu dilengkapi dengan pankreas yang berfungsi untuk mengawal kandungan gula dalam darah. Namun, akibat tabiat manusia yang tidak mengamalkan gaya hidup fitrah telah menyebabkan mereka menghidap kencing manis. Tetapi dengan kasih sayang-Nya, Allah SWT telah menciptakan madu daripada lebah yang terbukti boleh menyembuhkan penyakit. Kandungan nutrisi yang ada di dalam madu khususnya Lote Tree Honey/Elixir of Life dapat meningkatkan kadar insulin dan membantu mengawal kadar gula dalam darah. Selain berperanan sebagai pemanis semula jadi, terdapat banyak kebaikan lain yang boleh didapati daripada madu. Gantikan gula dengan madu untuk memperoleh 1001 kebaikannya. Sesungguhnya Allah yang Maha Pengasih telah mengurniakan pelbagai jenis ubat dalam bentuk tumbuh-tumbuhan bagi menguatkan antibodi dalam jasad kita. Antaranya buah zaitun, buah tin, buah kurma, buah anggur, buah delima, dan madu seperti yang dinyatakan dalam surah an-Nahl.

Anda kena pastikan madu tersebut adalah asli seperti Lote Tree Honey! Lote Tree Honey merupakan madu terbaik di dunia daripada pokok Lote iaitu pokok yang berupaya hidup selama beratus tahun lamanya! Ia terbukti mempunyai 1001 manfaat.

Hubungi kami untuk mengetahui secara lebih mendalam tentang kelebihan Lote Tree Honey!

Cantik luaran bermula dari cantik dalaman!

NAK CANTIK? SIHAT? AWET MUDA SEMASA DI RUMAH? KEMBALI DARA DAN BERSERI? Jom amalkan Young & Healthy Honey sekarang!

Madu asli kaya antioksidan yang menggalakkan percambahan sel-sel baharu agar kulit kelihatan remaja dan awet muda sentiasa. Rahsia turun-temurun dari zaman dahulu untuk kekal sihat, cantik dan berseri setiap hari!

TIADA LAGI KEPUTIHAN! TIADA MASALAH SENGGUGUT! TIADA CYST! TIADA FIBROID! TIADA POLIP! TIADA ENDOMETRIOSIS

PERCUMA New Life Challenge bernilai RM299.00 dengan setiap pembelian pertama mana-mana madu Elixir of Life!

Call/WhatsApp: +60125661365

ANDA DAH 4 SERIES? MENDERITA SISTEM IMUN LEMAH? ADA ULSER? SELALU SEMBELIT? GASTRIK? PROSTAT? LEMAH TENAGA BATIN??

Jom amalkan Immune Booster Honey!

Madu asli paling lazat mengandungi nigerooligosakarida, flavonoid dan polifenol untuk tingkatkan kekebalan sistem imun anda serta membantu merawat penyakit kronik yang anda alami!

PERCUMA New Life Challenge bernilai RM299.00 dengan setiap pembelian pertama mana-mana madu Elixir of Life!

Call/WhatsApp: +60125661365

Ibubapa lebih seronok dan aktif semasa bekerja dari rumah..tapi anak-anak pula lemau lesu malas belajar??? Jom berikan anak-anak anda Brainy Kidz Honey untuk tingkatkan sistem imun dan IQ mereka!

Madu asli kaya vitamin dan sebatian aktif yang menyokong pertumbuhan, menajamkan minda, memberikan sumber tenaga, serta tinggi nutrisi kepada anak-anak anda! Maniskan ikatan kekeluargaan dengan setiap suapan penuh nikmat Brainy Kidz Honey setiap hari!

PERCUMA New Life Challenge bernilai RM299.00 dengan setiap pembelian pertama mana-mana madu Elixir of Life!

Call/WhatsApp: +60125661365

Anda ada ASMA?
RESDUNG?
MIGRAIN?
Jom amalkan Breathe & Digest Honey!

Madu asli kaya mikroelemen dan kandungan enzim yang sangat bermanfaat bagi melancarkan sistem pencernaan agar anda tetap aktif setiap hari! Jom kebalkan sistem imun dan paru-paru dari dari Covid-19! Sayangi paru-paru anda dan nikmati pelbagai lagi khasiat madu yang menakjubkan!

PERCUMA New Life Challenge bernilai RM299.00 dengan setiap pembelian pertama mana-mana madu Elixir of Life!

Call/WhatsApp: +60125661365

Kongsi

Rujukan

Scroll to Top

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Perut & Sistem Gastrousus

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Rahim

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Paru-Paru

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Kencing Manis

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Buah Pinggang

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Hati

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Jantung