Artikel : 

Madu sebagai Anti Depresan

oleh Hakeema Rozainah

Madu khususnya Lote Tree Honey/Elixir of Life sememangnya kaya dengan pelbagai khasiat kerana madu itu sendiri mempunyai pelbagai komponen, unsur dan sifat yang dapat memberi 1001 kebaikan kepada seluruh jasad manusia termasuklah ubat bagi masalah psikologi yang membabitkan emosi, stres, anxiety dan depresi. Masalah psikologi juga dapat memberi kesan kepada otak seperti masalah pelupa.

Bukti Kajian Sains

· Madu sebagai antidepresan memberi kesan penenang

Madu melegakan anxiety atau keresahan. Jika seseorang ingin mengurangkan stres, maka anda tidak perlu bergantung kepada ubat-ubatan sintetik. Hanya dengan meminum madu sahaja atau tambah pada makanan seperti bubur. Hal ini kerana nutrien dalam madu menghasilkan kesan ketenangan jika diambil dalam kadar yang mencukupi.

· Madu mempunyai sifat anxiolytic, antinociceptive dan anticonvulsant

Madu mempunyai nilai nutrisi yang berharga seperti mempunyai sifat anxiolytic, antinociceptive, anticonvulsant dan antidepresan dalam memperbaiki status oksidatif otak. Sifat anxiolitik mengurangkan anxiety, sifat antinociceptive mampu menghalang proses nociception menjadikan kesakitan kurang terasa, manakala sifat anticonvulsant untuk mencegah sawan.

Kajian menunjukan polifenol yang terdapat pada madu mempunyai sifat perlindungan neuron dan nootropic yang melindungi sistem saraf, menguatkan daya ingatan dan memperbaiki fungsi kognitif.

· Menguatkan daya ingatan

Kajian mengesahkan madu memberi kesan yang bermanfaat untuk daya ingatan dan proses pembelajaran. Kajian jangka masa panjang yang telah dilakukan menunjukkan madu berkesan merawat penyakit pelupa dan kandungan dalam madu mampu mencegah penyakit berkaitan otak seperti pelupa dan penyakit kognitif yang lain seperti penyakit Alzheimer’s, penyakit Parkinson’s dan sebagainya.

Allah Yang Maha Pengasih (Al-Rahman) telah melimpahkan rahmat dan kasih-Nya dengan ciptaan lebah yang memberi manfaat dan penawar kepada manusia. Kajian saintifik membuktikan madu itu sangat berkhasiat dan kaya mineral seperti natrium, kalsium, kalium, vitamin (B1), riboflavin (B2), asam askorbat (C), piridoksin (B6), niasin, asam pantotenat, biotin, asam folat, dan vitamin K. Tidak hairanlah jika madu ini merupakan makanan untuk otak seperti yang dinyatakan oleh Ibnu Sina dalam Qanun Fi Tibb bahawa madu bukan saja baik untuk merawat luka, ulser, mencerahkan penglihatan, bahkan merupakan makanan untuk menajamkan minda. Terdapat juga beberapa bukti kajian sains yang lain mengenai khasiat madu kepada otak.

Anda kena pastikan madu tersebut adalah asli seperti Lote Tree Honey! Lote Tree Honey merupakan madu terbaik di dunia daripada pokok Lote iaitu pokok yang berupaya hidup selama beratus tahun lamanya! Ia terbukti mempunyai 1001 manfaat.

Hubungi kami untuk mengetahui secara lebih mendalam tentang kelebihan Lote Tree Honey!

Cantik luaran bermula dari cantik dalaman!

NAK CANTIK? SIHAT? AWET MUDA SEMASA DI RUMAH? KEMBALI DARA DAN BERSERI? Jom amalkan Young & Healthy Honey sekarang!

Madu asli kaya antioksidan yang menggalakkan percambahan sel-sel baharu agar kulit kelihatan remaja dan awet muda sentiasa. Rahsia turun-temurun dari zaman dahulu untuk kekal sihat, cantik dan berseri setiap hari!

TIADA LAGI KEPUTIHAN! TIADA MASALAH SENGGUGUT! TIADA CYST! TIADA FIBROID! TIADA POLIP! TIADA ENDOMETRIOSIS

PERCUMA New Life Challenge bernilai RM299.00 dengan setiap pembelian pertama mana-mana madu Elixir of Life!

Call/WhatsApp: +60125661365

ANDA DAH 4 SERIES? MENDERITA SISTEM IMUN LEMAH? ADA ULSER? SELALU SEMBELIT? GASTRIK? PROSTAT? LEMAH TENAGA BATIN??

Jom amalkan Immune Booster Honey!

Madu asli paling lazat mengandungi nigerooligosakarida, flavonoid dan polifenol untuk tingkatkan kekebalan sistem imun anda serta membantu merawat penyakit kronik yang anda alami!

PERCUMA New Life Challenge bernilai RM299.00 dengan setiap pembelian pertama mana-mana madu Elixir of Life!

Call/WhatsApp: +60125661365

Ibubapa lebih seronok dan aktif semasa bekerja dari rumah..tapi anak-anak pula lemau lesu malas belajar??? Jom berikan anak-anak anda Brainy Kidz Honey untuk tingkatkan sistem imun dan IQ mereka!

Madu asli kaya vitamin dan sebatian aktif yang menyokong pertumbuhan, menajamkan minda, memberikan sumber tenaga, serta tinggi nutrisi kepada anak-anak anda! Maniskan ikatan kekeluargaan dengan setiap suapan penuh nikmat Brainy Kidz Honey setiap hari!

PERCUMA New Life Challenge bernilai RM299.00 dengan setiap pembelian pertama mana-mana madu Elixir of Life!

Call/WhatsApp: +60125661365

Anda ada ASMA?
RESDUNG?
MIGRAIN?
Jom amalkan Breathe & Digest Honey!

Madu asli kaya mikroelemen dan kandungan enzim yang sangat bermanfaat bagi melancarkan sistem pencernaan agar anda tetap aktif setiap hari! Jom kebalkan sistem imun dan paru-paru dari dari Covid-19! Sayangi paru-paru anda dan nikmati pelbagai lagi khasiat madu yang menakjubkan!

PERCUMA New Life Challenge bernilai RM299.00 dengan setiap pembelian pertama mana-mana madu Elixir of Life!

Call/WhatsApp: +60125661365

Kongsi

Rujukan

Scroll to Top

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Perut & Sistem Gastrousus

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Rahim

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Paru-Paru

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Kencing Manis

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Buah Pinggang

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Hati

Muat Turun Buku Panduan 101 Penyakit Menurut Ibnu Sina Jantung