Teknologi Fitrah

Fitrah ini adalah bagaimana asalnya sesuatu itu berlaku

Fitrah adalah teknologi ciptaan Allah SWT yang menghubungkan roh dalam setiap aspek kehidupan termasuklah penciptaan
JASAD-JIWA-ROH manusia.

Fitrah adalah teknologi ciptaan Allah SWT yang menghubungkan roh dalam setiap aspek kehidupan termasuklah penciptaan JASAD-JIWA-ROH manusia.

Teknologi Fitrah sistem enjin jasad manusia terbahagi kepada tiga iaitu:

Fitrah Roh

Sesungguhnya sejak azali lagi, roh sudah pun mengenali, mengakui dan menyaksikan ketuhanan penciptanya sebelum jasad diciptakan. Al-Quran telah menyatakan hakikat ini di mana Allah S.W.T telah mengambil penyaksian dengan bertanyakan roh di alam roh (sebelum jasad dijadikan) tentang ketuhanan-Nya lalu dijawab oleh roh dengan pengakuan, dan penyaksian terhadap ketuhanan pencipta mereka. Secara fitrahnya, kita akan sentiasa ingin kembali kepada Allah, pencipta kita. Hanya kepada Allah barulah kita dapat menemui kebahagiaan.

Fitrah Jiwa

Al-Quran menjelaskan fitrah jiwa manusia mempunyai dua sifat, sifat baik (mahmudah) dan sifat buruk (mazmumah). Jiwa manusia menjadi indah jika dipenuhi sifat mahmudah yang diteladani daripada Rasulullah. Sifat mazmumah mampu membentuk memori beracun yang menjadi longgokan toksin dan menganggu sistem enjin jasad untuk berfungsi secara fitrah.

Fitrah Jasad

Fitrah ciptaan jasad Nabi Adam AS adalah daripada tanah. Dibuktikan dengan surah as-Sod (71) dan surah al-Hijr (28) menyatakan bahawa Allah menciptakan jasad Nabi Adam AS daripada pelbagai jenis tanah. Manakala ciptaan jasad keturunan Nabi Adam terdiri daripada setitis air mani yang hina sebagaimana yang difirmankan oleh Allah dalam surah al-Mukminun, ayat 12 hingga 14 yang menyatakan proses lengkap kejadian manusia dilahirkan.

Teknologi Fitrah manusia yang sebenar

Mengikut Teknologi Fitrah, fokus gaya hidup diberikan kepada kesihatan JASAD-JIWA-ROH. Berbekalkan JASAD-JIWA-ROH yang sihat, barulah manusia ada tenaga tubuh untuk menajamkan minda serta menstabilkan psikologi.

Fokus utama harus diberi terhadap pembangunan potensi manusia

Keuntungan memerlukan produktiviti 🡺 Produktiviti memerlukan manusia 🡺 Manusia memerlukan kesihatan 🡺 Kesihatan diperlukan oleh JASAD-JIWA-ROH 🡺 DNA adalah magnet rezeki 🡺 Manusia memerlukan 100 trilion DNA sihat untuk menarik rezeki yang banyak untuk mencapai impian dan matlamat

Kaedah Moden Pembangunan Manusia adalah berdasarkan kepada Hierarki Keperluan Maslow yang menjadikan keuntungan sebagai asas pembangunan manusia dan bercanggah dengan Teknologi Fitrah

  • Peningkatan tekanan perasaan (stres), kesihatan merosot
  • Penderitaan perasaan menghasilkan kemurungan
  • Tenaga produktiviti serta daya fikir semakin lemah
  • Kejayaan-Kebahagiaan-Kekayaan susah dicapai
  • Bebanan dan pengalaman kehidupan dirasakan semakin tertekan
  • Terpaksa mengejar dunia luar untuk membangunkan potensi diri bagi mengecapi kejayaan yang tidak setimpal

Hal ini kerana tanpa disedari, daripada bangun sehingga tidur kembali, manusia disibukkan dengan hal-hal keduniaan, mengejar harta, mencari kejayaan sehinggakan mengabaikan tuntutan JASAD-JIWA-ROH sendiri!

Penghidap penyakit kronik akan menjejaskan produktiviti organisasi dan perniagaan melalui kekerapan cuti perubatan, kemasukan ke hospital, cuti pemulihan dan sebagainya.

Gaya Hidup Fitrah menjadikan JASAD-JIWA-ROH kita bertambah sihat di samping kita berjaya di dunia dan di akhirat.

Mereka berkelakuan sesuai dengan kehendak fitrah dan tujuan penciptaan mereka ternyata lebih gembira dan sihat. Tingkah laku yang tidak selaras dengan fitrah selalu menuju ke arah kesakitan, penderitaan dan ketidakbahagiaan!

JASAD-JIWA-ROH mereka menderita. Ini membawa kepada perubahan tindak balas kimia darah yang menghasilkan tekanan dan kelesuan.

Seterusnya menghasilkan tahap tenaga yang rendah, mempengaruhi psikologi (pengalaman perubahan perasaan), sehingga menganggu cara komunikasi, kerja berpasukan dan produktiviti seterusnya menyebabkan kemurungan.

Perubahan kimia darah yang tidak sihat juga memusnahkan jutaan sel otak yang menjejaskan kemampuan pemikiran kritikal serta kreatif, melumpuhkan sistem imun badan seterusnya menghasilkan penyakit-penyakit kronik.

Soalan-Soalan Lazim (FAQ)

Ibnu Sina Wellness merupakan pusat rawatan Sains Tauhid berdasarkan kanun perubatan Ibnu Sina. Ditubuhkan pada 2015, Ibnu Sina Wellness adalah peneraju pusat rawatan holistik sains Islam yang unggul di rantau Asia.

Ibnu Sina merupakan tokoh ilmuwan Islam yang telah menemui kod rahsia perubatan yang berasaskan al-Quran dan hadis. Sumbangan terbesar Ibnu Sina dalam bidang perubatan adalah Kanun Perubatan (Qanun Fi-Tibb) dan telah diterjemah kepada pelbagai bahasa. 

Hakeema Rozainah dan Hakeem Ahmad Musa merupakan perawat di Ibnu Sina Wellness yang diijazahkan ilmu perubatan Ibnu Sina daripada syeikh-syeikh bersanad dengan bimbingan hakeem-hakeem bertauliah.

Ibnu Sina Wellness menawarkan rawatan Overhaul Body, TANPA KIMIA-TANPA BEDATANPA RADIASI untuk mengembalikan sistem enjin jasad agar berfungsi mengikut Teknologi Fitrah.

Ibnu Sina Wellness menawarkan rawatan kepada semua penyakit yang boleh dicegah dan berpeluang untuk disembuhkan kecuali sihir, santau, gangguan halus, saka, terseliuh atau patah tulang, Slip Disc, semua jenis jangkitan virus dan bakteria berbahaya (Virus Corona/Tibi) serta penyakit yang terlalu kronik (Kanser Darah/Kanser Paru-Paru)

error: Content is protected !!
Scroll to Top